Botoșănenii care nu au respectat carantina, la începutul pandemiei de Covid-19, sunt buni de plată. Astfel, toți cei care au fugit din izolare sau nu au respectat carantina la domiciliu și au ajuns în carantină instituțională vor trebui să achite toate cheltuielile suportate la acea vreme de autoritățile locale. Procedurile se vor derula prin intermediul Primăriei municipiului Botoșani, care urmează să-i identifice pe cei aflați într-o asemenea situație și să-i notifice cu privire la existența acestor obligații de plată. „Cei care nu vor achita, vor fi executați”, spune primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei. Deocamdată nu se știe numărul exact al persoanelor care vor fi puse la plată, pentru că acestea urmează să fie identificate cu ajutorul polițiștilor și al reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Război juridic tranşat în instanţă
Întreaga situație a ieșit la iveală în urma unui control efectuat în vara lui 2020 de către Curtea de Conturi, care a dorit să verifice modul de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgență. Atunci, la nivelul Primăriei municipiului Botoșani s-a descoperit că municipalitatea ar fi decontat inclusiv cheltuielile pentru carantina persoanelor sancționate contravențional din cauza nerespectării măsurilor de carantină sau a condițiilor izolării. Fiind doar un intermediar în cadrul acestor măsuri, întrucât la acea vreme plățile se făceau de la Ministerul Sănătății, prin intermediul DSP, iar mai apoi prin autoritățile publice locale până la administratorii locurilor, Primăria a contestat în instanță măsurile dispuse de Curtea de Conturi, arătând că municipalitatea nici măcar nu era informată la acea vreme cu măsurile dispuse de DSP sau de poliție în legătură cu cei care fugeau din carantină. A urmat un proces care a cunoscut două etape – la Tribunalul Botoșani și apoi la Curtea de Apel Suceava – iar în urma acestuia magistrații au apreciat că acele constatări ale inspectorilor financiari de la Curtea de Conturi sunt corecte. Asta pentru că în Ordonanța Militară nr.4/2020 se menționa limpede că „persoanele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat /la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare și persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora”. În plus, DSP ar fi refuzat la plată acele cheltuieli, la o lună de la efectuarea plăților, comunicând inclusiv lista cu cei care ar trebui să plătească. Disputa a fost tranșată de instanțele de judecată abia săptămâna trecută, când, în urma unei decizii a Curții de Apel Suceava, Primăria a fost obligată să dispună recuperarea banilor de la cei canarntinați.
Mii de lei pentru fiecare carantinat
La nivelul municipiului Botoșani ar fi vorba de câteva zeci de mii de lei, sumă care va fi imputată acum celor care au fugit din carantină. Astfel, pe baza comunicărilor făcute de DSP, reprezentanții Primăriei urmează să-i identifice pe contravenienți și să-i someze să achite sumele aferente. „Problema este că mulți sunt din alte localități, iar alții sunt plecați în străinătate. Cu toate acestea, îi vom notifica pe toți, iar în situația în care nu vor plăti, vor fi declanșate procedurile legale de executare”, a declarat primarul municipiului, Cosmin Andrei. Potrivit reglementărilor din primăvara lui 2020, costul unei zile de cazare pentru o persoană aflată într-un centru de carantină se ridica la 230 de lei și includea, pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personal, etc. Prin urmare, cei care au stat în carantină instituțională cele 14 zile obligatorii vor avea de achitat 3.220 de lei, iar totalul s-ar ridica undeva la aproximativ 50.000 de lei.