Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a semnat 10 noi contracte de finanțare, în valoare totală de 17.408.729,11 lei, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Acest program este coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Printre contractele de finanţare se numără şi cel care vizează asfaltarea străzilor Izvoarelor, Vâlcelei şi Zimbrului, din municipiul Botoşani. Municipalitatea botoşăneană va beneficia de 5.733.078,90 de lei pentru asfaltarea celor trei străzi, aflate în spatele Cartierului Împărat Traian.
Despre modernizarea celor trei străzi se vorbeşte de câţiva ani. În decembrie 2019, primarul Cătălin Flutur anunţa că au fost finalizate documentațiile tehnice pentru modernizarea acestor străzi. Potrivit edilului, costul acestor lucrări va fi acoperit din finanţarea de aproximativ şapte milioane de euro atrasă prin Grupul de Acţiune Locală „Botoşani pentru Viitor”.
Semnarea contractului de finanţare nu înseamnă şi demararea lucrărilor. Municipalitatea va trebui să organizeze licitaţie pentru desemnarea constructorului care să execute lucrările. După „viteza” cu care se derulează lucrurile în primărie, este greu de spus dacă lucrărilor vor începe în acest an.
Sunt programate lucrări de asfaltare, amenajare trotuare, rigole, podețe, spații verzi, marcaje și indicatoare rutiere.
„Vom beneficia de sprijin financiar pentru a asfalta și aceste străzi. În perioada următoare vom scoate la licitație proiectarea și apoi execuția lucrărilor”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
Durata de implementare a acestui proiect este de 16 luni.
„În ultimii trei ani am tot venit la primărie”
Botoşănenii care locuiesc pe străzile nemodernizate, categorie care include şi străzile Zimbrului, Izvoarelor şi Vâlcelei, au cerut ani la rând lucrări şi pe aceste străzi. În primăvara anului 2018, câţiva cetăţeni s-au prezentat la primărie şi Consiliul Judeţean solicitând rezolvarea problemelor.
„Cred că până la urmă vom fi nevoiţi să ne prezentăm în Piaţa Revoluţiei cu cizmele pline cu noroi şi să-i scoatem din birouri pe cei care iau salarii de zeci de milioane de lei, dar care nu rezolvă problemele cetăţenilor. Nu am solicitat luna de pe cer, ci să pună nişte piatră spartă pe străzi, pentru a putea şi noi circula ca oamenii. Când plouă e jale. În ultimii trei ani am tot venit la primărie, dar fără rezultat. La un moment dat am fost întrebaţi de ce ne-am făcut acolo case, dar nu toţi putem să locuim în centrul oraşului. Ar trebui să se pună piatră spartă primăvara şi toamna, nu balast în două cu pământ”, a declarat atunci unul dintre membrii delegaţiei.