Cadrele medicale nu au primit veşti deloc bune legate de starea micuţului căzut de la etaj. În vârstă de doi ani jumătate, băieţelul a ajuns miercuri la spital și a fost supus imediat unui examen computer tomograf (CT), la care au reieşit leziuni foarte mari la nivelul creierului.
Medicii au decis, însă, să repete acest examen, în speranţa unei evoluţii în bine la nivelul leziunilor de la cap şi astfel copilul să poată fi trimis într-un centru universitar. Cum starea micuțului a permis acest lucru sâmbătă la amiază, o ambulanţă l-a preluat pe copil din secţia de Reanimare Pediatrie cu tot cu personal specializat din secţie și l-a transportat la Spitalul Judeţean pentru efectuarea unui nou examen CT. Din păcate, însă, rezultatele nu au fost deloc încurajatoare.
„Pentru moment nu se întrevede nicio îmbunătăţire, din păcate. A fost efectuat un nou computer tomograf, la care a reieşit că afectarea trunchiului cerebral este foarte mare”, a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Medicii spun că de vineri noapte starea micuţului s-a stabilizat, iar medicaţia pentru susţinerea bătăilor inimii a fost redusă şi ar putea fi chiar eliminată. Cu toate acestea, însă transferul într-un centru universitar este, în condiţiile rezultatului CT, tot mai mult sub semnul întrebării, pentru că medicii specialişti neurochirurgi spun că afectarea creierului este în prezent prea mare pentru a se putea interveni în vreun fel.
Ce este trunchiul cerebral
Trunchiul cerebral este structura localizată la baza creierului care îl pune în directă continuitate cu măduva spinării, practic conectează creierul cu măduva spinării.
Înăuntru sunt concentrate multe structuri nervoase importante, celule nervoase și fibre, fiind localizate adânc în părțile superioare ale trunchiului cerebral. Rănile, chiar și cele mici, pot avea consecințe grave, deoarece acest sistem controlează nivelul de cunoștință și vigilență al corpului. Pacienții pot suferi traumatisme, cancer, atacuri cerebrale, infecții și demielinizare și unele persoane pot experimenta pierderea funcționalității, care sunt echivalente cu afectarea creierului și cauzarea morții. Totuși dacă trunchiul cerebral rămâne intact, corpul poate rămâne viu, chiar și când există afectarea severă a creierului, care pot să facă gândirea și mișcarea imposibilă.
Trunchiul cerebral este ca o staţie centrală, pe unde trec toate mesajele care pleacă și vin către creier. Este structura care leagă creierul direct de măduva spinării și reglează automat funcțiile critice ale corpului.
Se împarte în trei părți principale, mezencefal, puntea lui Varolio și medulla oblongata, care împreună permit controlarea funcțiilor vitale ale corpului, cum ar fi respirația, înghițirea, funcțiile vasomotorii, tensiunea arterială, ritmul inimii și ajută la ajustarea poziției corpului.
Toate căile nervoase de la creier trec prin trunchiul cerebral, în multe cazuri intersectându-se în interiorul trunchiului cerebral. 10 din 12 perechi de nervi cranieni, își au originea în trunchiul cerebral.