Autoritățile din România nu au reușit să gestioneze la timp și eficient problemele generate de pandemia de coronavirus. Din cauza birocrației dusă la extrem, s-a ajuns ca proiectele derulate prin Autoritatea de Management pentru Programul Infrastructură Mare 2014-2020, pe linia prevenirii răspândirii SARS-CoV-2, să fie implementate abia acum, când pandemia este aproape la sfârșit. Cel mai bun exemplu este cazul comunei Santa Mare, unde primăria a reușit să obțină o finanțare pe această linie, în valoare de 844.275 lei, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, după un an de la depunerea proiectului.
Banii ar urma să fie folosiți pentru achiziția echipamentelor de protecție – de la măști de protecție medicală, mănuși de unică folosință și covoare dezinfectante, până la tuneluri de dezinfectare, dezinfectanți pentru mâini, dar și pentru suprafețe – materiale care vor ajunge în toate școlile din comună.
„Proiectul l-am depus imediat după ce am preluat mandatul de primar, adică la finele lui 2020 sau începutul lui 2021. Pentru că nu aveam experiență pe această linie, am apelat la serviciile unei firme de consultanță”, spune primarul Cristian Anton. Însă, chiar dacă întreaga documentație a fost depusă la timp, contractul de finanțare a fost semnat abia în urmă cu câteva zile.
Produsele ar urma să ajungă spre finele anului școlar
Deși multe state din Europa anunță ridicarea măsurilor instituite din cauza pandemiei, primarul comunei Santa Mare spune că va demara în cel mai scurt timp procedurile de achiziție, așa încât primele materiale de protecție să ajungă în unitățile de învățământ până cel târziu la finele anului școlar 2021-2022. Beneficiarii proiectului ar urma să fie cei aproape 400 de copii înscriși în diverse forme de învățământ din cele șase școli.
„Potrivit specialiștilor din sănătate, virusul nu va dispărea, ci va trebui să învățăm să trăim cu el. Practic, amenințarea va fi permanentă. Ați văzut – virusul a suferit mai multe mutații, iar dacă la început copiii nu au fost afectați, aceste ultime tulpini au început să creeze probleme și în rândul lor. Ce dorim noi este ca până la începutul viitorului an școlar, adică în luna septembrie, să avem toate materialele de protecție asigurate și să nu transformăm unitățile de învățământ în focare de infecție”, a adăugat primarul comunei Santa Mare, Cristian Anton.
La ultima raportare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, rata de infectare de la nivelul comunei a fost de aproape 12 cazuri la mia de locuitori, iar unitățile școlare au continuat să funcționeze cu prezență fizică. Asta pentru că numărul de copii infectați a fost destul de mic, iar spațiile de învățământ permit menținerea distanței fizice. Până în prezent, materialele de protecție au fost asigurate din bugetul local.