Pe 10 februarie, când creştinii îl cinstesc pe Sfântul Haralambie, ocrotitorul săracilor și al bolnavilor, Biserica „Izvorul Tămăduirii” îşi va serba al doilea hram.
Programul dedicat hramului va începe pe 9 februarie, la ora 17:00, cu slujba Vecerniei cu Litie. Pe 10 februarie, programul liturgic include Utrenia (ora 7:00), Sfânta Liturghie (ora 8:30), Sfinţirea mică a apei (ora 10:30), pomenirea celor adormiţi (ora 11:00).
„Dacă Maica Domnului este izvorul tămăduirilor, atunci Sfântul Haralambie este ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor. Nici nu se putea o asociere mai potrivită de hramuri pentru o biserică sau parohie, cum este a noastră. Serbând în această zi pe Sfântul sfințit mucenic Haralambie, al doilea hram al parohiei, Biserica noastră îmbină dimensiunea liturgică cu cea social-filantropică. Vă aşteptăm cu bucurie duhovnicească”, a transmis preotul paroh Ioan Alupoaiei.
Sfântul Haralambie este ocrotitor de boli şi de moarte năprasnică
Sfântul Haralambie a trăit în secolul al II-lea şi este cel mai bătrân mucenic dintre cei cunoscuţi de Biserică. Prin fapta şi cuvântul său a adus mulţi păgâni la creştinism şi şi-a atras mânia prigonitorilor. Sfântul Haralambie a fost şi este cinstit de creştinii ortodocşi ca un mare mărturisitor şi ocrotitor al celor aflaţi în suferinţe şi necazuri.
Pentru credinţa sa neclintită şi pentru răbdarea de care a dat dovadă în faţa celor care l-au chinuit, creştinii se rugau la Sfântul Haralambie atunci când erau în suferinţe, boli sau necazuri ale vieţii. Evlavia credincioşilor ortodocşi l-a considerat pe Sfântul Haralambie, ocrotitor de boli, de moarte năprasnică. Pentru că sfântul fusese păstor înainte de a fi hirotonit, ţăranii îi cereau să le apere animalele domestice şi să-i ajute să aibă roadă bogată.
„Cu siguranţă, Sfântul i-a ajutat pe foarte mulţi în rugăciunile lor, pentru că altfel nu s-ar putea înţelege mulţimea de tradiţii populare, legate de cinstirea lui, dar şi numărul mare de biserici şi mănăstiri care i-au fost închinate. Românii l-au cinstit pe Sfântul Haralambie, cerându-i să-i apere de boli, de moarte năprasnică şi să le ocrotească animalele. Sensibili la sfinţii care au fost păstori, românii, cu un bogat trecut pastoral, s-au simţit ataşaţi foarte mult de acest sfânt, construind sfinte lăcaşuri în cinstea lui şi păstrându-i sfintele moaşte ca daruri nepreţuite şi făcătoare de minuni. Astfel, aproape în toate regiunile din România există cel puţin o biserică închinată Sfântului Haralambie„, a mai spus părintele Ioan Alupoaiei.