Oficialii şi localnicii din comuna Stăuceni l-au omagiat astăzi, 7 februarie, pe cel mai de seamă fiu al comunităţii, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, la 107 ani de la venirea pe lume. Întreaga suflare a comunităţii şi-a asumat o misiune de onoare şi anume aceea de a-l cinsti pe cel de-al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.
După slujba oficiată ieri în Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, din Victoria, ctitorie a Patriarhului Teoctist, astăzi a fost oficiată slujba parastasului la Casa Memorială din Tocileni.
Unul dintre preoţii slujitori a spus că Părintele Patriarh reprezintă un exemplu viu pentru toţi, spunându-le tinerilor prezenţi că pot că ajungă foarte sus, întărind cu „exemplul este aici”.
Primarul Cozmin Epuraş a amintit că Părintele Patriarh a trecut prin toate etapele, de la frate de mănăstire până la demnitatea de Patriarh, „prin muncă şi prin învăţătură“. „A fost, pe lângă un Luceafăr al ortodoxiei, şi un cărturar deosebit, dovadă fiind cele 17 volume scrise, care se află atât în biblioteca din comună, cât şi în Casa Memorială”, a spus edilul. Potrivit primarului, localnicii îl cinstesc în fiecare an pe cel mai de vază fiu al comunităţii, mai ales pe 7 februarie, ziua când a venit şi pe lume şi pe 30 iulie, ziua când a plecat la cele veşnice.
Patriarhul Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915, în satul Tocileni – comuna Stăuceni. El a fost al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. În anul 1928, Teodor Arăpașu a intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928. A fost Patriarhul României timp de 21 ani, în perioada 9 octombrie 1977 – 30 iulie 2007.
“A fost închinător al lui Dumnezeu în duh şi în adevăr”
Anul trecut, satul Victoria a marcat un secol de existenţă, prilej cu care a fost resfinţită şi Biserica „Naşterea Maicii Domnului”. Slujba a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. „Au fost oameni printre noi – și cu mila Domnului mai sunt – închinători la Dumnezeul cel Viu, în duh și în adevăr. Îl putem numi pe Părintele Patriarh Teoctist, atât de îndrăgit în aceste locuri, ca un închinător al lui Dumnezeu în Duh și în adevăr.
Închinarea în duh și în adevăr a învățat-o de la părinții săi, Dumitru și Margheoala, a învățat-o de la preotul din sat și de la învățătorul din clasele primare, a învățat-o de la părinții duhovnicești de la mănăstirile Vorona, Bistrița Neamțului sau Cernica Bucureștilor, a învățat-o de la Patriarhul Justinian, a învățat-o de la Sfântul Episcop Chesarie, cum îl numea Patriarhul Teoctist pe Episcopul Chesarie al Dunării de Jos.
Închinarea în duh și în adevăr a dobândit-o Părintele Patriarh prin multele bucurii pe care le-a avut în viață, precum zidirea acestei biserici, și prin multele încercări cu care a fost binecuvântat de Dumnezeu, pentru ca să se curățească pe el însuși de ceea ce a adunat, ca orice om, de-a lungul vieții, ca păcat, ca îndoială”, a spus atunci ÎPS Teofan.