Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ) Botoșani, a transmis programul de depunere a cererilor pentru ajutorul de minimis aferent culturilor de legume cultivate în spații protejate. Valoarea maximă a subvenției este de 4.000 de euro per beneficiar și urmează să fie acordată în două etape.
Astfel, în ciclul I, statul oferă un ajutor de 3.000 euro/1.000 mp, solicitările putând fi depuse până pe 1 martie, iar în ciclul II suma este de 1.000 euro/1.000 mp, cererile putând fi depuse în perioada 25 iulie – 31 august.
Beneficiarii programului sunt producătorii agricoli, persoane fizice, care dețin atestat de producător valabil pana la 31.12.2022, cei care dețin întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, dar și producătorii agricoli care sunt persoane juridice.
Criterii de eligibilitate
Pentru a fi eligibili, producătorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, aceștia trebuie să dețină o suprafață de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusiv cu tomate în ciclul I, iar în ciclul II cu una dintre culturile de tomate, ardei gras si/sau lung-capia, castraveți, fasole păstăi salata, spanac, ceapa verde; să marcheze suprafața la loc vizibil, cu o placă-indicator inscripționată “Program susținere legume, anul 2022, beneficiar numărul …“ cu dimensiunea minima de 50 cm/70 cm și să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate.
„De asemenea, producătorii trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spații protejate în anul 2022; să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor; să facă dovada obținerii producției minime realizate prin documente justificative și să nu înregistreze obligații fiscale restante la bugetul general consolidat al statului si nu au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale”, au transmis reprezentanții DAJ.
Producțiile minime prevăzute sunt următoarele :
a) 3.000 kg /1.000 mp – cultura de tomate
b) 2.000 kg/1.000 mp – cultura de ardei gras si/sau lung – capia
c) 4.000 kg/1.000 mp – cultura de castraveți
d) 1.500 kg/1.000 mp – cultura de fasole păstăi
e) 1.000 kg/1.000 mp – cultura de spanac
f) 10.000 plante/1.000 mp – cultura de salata
g) 100.000 bulbi/plante/1.000 mp – cultura de ceapa verde.
Pentru a se înscrie în program, beneficiarii trebuie să depună o cerere-tip, însoțită de mai multe documente. Valorificarea producțiilor de legume obținute din spațiile protejate care atesta comercializarea acestora se face prin bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, si se depun la DAJ Botoșani astfel: 01 martie – 10 iunie 2022 inclusiv, pentru ciclul I de producție; 15 octombrie – 9 decembrie 2022 inclusiv, ciclul II de producție, au mai transmis reprezentanții DAJ.