Câteva zeci de tineri din judeţul Botoşani, cu dizabilităţi, care au trăit în grija statului până la vârsta de 18 ani, au primit o şansă la o viaţă normală. Astfel, prin intermediul unui centru, unicat în România, aceştia primesc loc de muncă şi sunt învăţaţi cum să se descurce siguri. Potrivit adevărul.ro, proiectul este pregătit de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Botoşani, iar în cadrul acestuia tinerilor li se oferă casă, masă şi un loc de muncă, potrivit capacităţilor şi posibilităţilor de care dispun.
Centrul ”Lucie Lecomte” a fost înfiinţat în 2019, iar de atunci zeci de tineri cu dizabilităţi au primit şansa la o viaţă normală. Acesta este coordonat de Carmen Marcela Pohoaţă, care a coordonat anterior şi un centru de incluziune pentru tinerii fără dizabilităţi din sistemul de protecţie socială, dar care împlinesc 18 ani şi sunt nevoiţi să pornească singuri la drum. Acesta spune că pentru tinerii din centru adaptarea la societate este puţin mai dificilă, iar din acest motiv aceştia trebuie sprijiniţi. „Deprinderile de viaţă independentă s-au creat şi s-au format mult mai greu şi nu ar putea să se descurce singuri în comunitate. Aici beneficiază de hrană, de cazare, servicii medicale. Şi le căutăm de muncă”, a declarat Carmen Marcela Pohoaţă.
Zeci de persoane cazate în centru
În cadrul centrului „Lucie Lecomte“ sunt cazate şi consiliate 32 de persoane cu vârste între 25 şi 48 de ani. Toţi au dizabilităţi, fie fizice, fie psihice şi au trăit în centrele de plasament. Cu toţii au în prezent locuri de muncă găsite de angajaţii DGASPC. ”În urma unei evaluări noi am încercat să găsim angajatori în funcţie de profilul profesional-vocaţional al persoanelor. Am mers cu ei la interviuri, i-am prezentat, am girat pentru ei”, precizează reprezentanţii centrului.
Una dintre tinere lucrează la o fabrică de confecţionat saci, o alta face curăţenie la o sală de sport. Angajatorii spun că toţi cei angajaţi de la centrul DGASPC sunt foarte harnici şi sunt bucuroşi că pot munci.
Reprezentanţii centrului spun că se străduiesc în continuare să ajute aceste persoane să se integreze în societate, să-şi câştige existenţa. ”Avem tineri care nu cunosc valoarea banilor, nu ştiu cum să-şi drămuiască banii. Ei nu au capacitatea să-şi realizeze un buget lunar, să-şi pregătească hrana. Încercăm să-i învăţăm toate aceste lucruri. Să fie cât mai independenţi“, spun reprezentanţii centrului.