spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeInternaționalMai multe țări pregătesc ridicarea restricțiilor COVID

Mai multe țări pregătesc ridicarea restricțiilor COVID

După aproape doi ani de pandemie şi perioade de lockdown, lumea începe încet, încet să revină la normalitate. Astfel, mai multe ţări au hotărât să ridice restricţiile care au fost impuse populaţiei din cauza Covid. Toate ţările unde se anunţă relaxări au însă un lucru în comun- o rată foarte mare de vaccinare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Danemarca a ridicat toate restricţiile

Unul dintre exemple este Danemarca, care de marţi, 1 februarie, a eliminat toate restricţiile împotriva COVID-19, inclusiv obligativitatea de a purta mască sanitară. Aceasta a devenit astfel, prima ţară din Uniunea Europeană care adoptă o astfel de decizie, relatează BBC.

În pofida incidenţei ridicate, autorităţile promit că virusul nu mai reprezintă o „ameninţare critică” pentru societate, datorită ratei ridicate de vaccinare. „Avem un procentaj extrem de ridicat al adulţilor vaccinaţi cu trei doze”, a declarat epidemiologul Lone Simonsen, de la Universitatea din Roskilde, pentru AFP, adăugând că este de părere că „este rezonabil să ridicăm restricţiile, întrucât Omicron nu este o boală gravă pentru cei nevaccinaţi”, a continuat Simonsen.
De marţi, măştile nu mai sunt necesare în magazine, restaurante şi în mijloacele de transport în comun. Limitele privind numărul de persoane permise la adunările în spaţiile închise şi măsurile de distanţare socială vor fi înlăturate. Cluburile de noapte au fost redeschise, iar aplicaţia de urmărire a contactelor nu mai este necesară. Unele restricţii vor rămâne, însă, în vigoare, de exemplu, măsurile pentru călătorii nevaccinaţi care încearcă să intre în ţară din afara zonei de călătorie liberă a Danemarcei, precum şi utilizarea măştilor sanitare în spitale.

Relaxare şi în Anglia 

Şi Anglia a renunţat pe 17 ianuarie la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19, o boală cu care guvernul de la Londra speră ca populația să se obișnuiască să trăiască, la fel ca în cazul gripei. Astfel, în această ţară s-a renunţat la recomandarea privind munca la domiciliu, obligativitatea de purtare a măştii sanitare în interiorul spaţiilor publice şi certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numeros.

Anglia va renunța de asemenea la cerința testării obligatorii pentru coronavirus la sosire în cazul persoanelor vaccinate anti-Covid. Opunându-se anulării obligativităţii privind purtarea măştii sanitare în transportul în comun, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat că va menţine această măsură în capitala britanică.

La fel ca în Danemarca, Angla are o rată mare de vaccinare. Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 64% din populaţia engleză de peste 12 ani a primit deja cea de-a treia doză a unor vaccinuri anti-COVID-19.

Restricţii mai puţine în Finlanda

Guvernul finlandez a anunţat că unele dintre restricţiile impuse pentru a combate răspândirea noului coronavirus vor fi ridicate mai devreme decât era prevăzut, într-o perioadă în care presiunea asupra sistemului naţional de sănătate a scăzut, în pofida valului de infectări provocate de varianta Omicron pe continentul european.

De marţi, restricţiile privind evenimentele culturale şi sportive, precum şi cele care vizează companiile cu risc scăzut, au fost relaxate. De asemenea restaurantele vor putea să rămână deschise până la ora locală 21:00, cu trei ore mai târziu decât înainte.

Barurile vor trebui în continuare să se închidă la ora 18:00 şi să nu mai comercializeze băuturi alcoolice după ora 17:00.

Muzee şi restaurante redeschise în Olanda 

După o perioadă dură de restricții în perioada sărbătorilor, şi Olanda începe să se bucure de relaxări. Barurile, restaurantele și muzeele s-au redeschis începând cu 26 ianuarie, după ce primul ministru Mark Rutte a precizat că a analizat cele mai negative scenarii, în condițiile creșterii numărului de cazuri, scrie MSN.

În ciuda exploziei numărului de cazuri, spitalizările și internările la ATI au început să scadă. În acest context, Ernst Kuipers, ministrul Sănătății, a decis relaxarea măsurilor, deoarece restricțiile aduc un rău societății.

În Belgia se redeschid zonele de joacă și pistele de bowling

Belgia a anunțat săptămâna trecută o ușoară relaxare a restricțiilor începând cu 28 ianuarie, în ciuda infecțiilor record.

Barurile și restaurantele vor rămâne deschise până la miezul nopții, iar activitățile în interior, cum ar fi zonele de joacă și pistele de bowling, se vor redeschide publicului.

Valul cauzat de Omicron a adus aceeași situație în majoritatea statelor: număr record de infectări, dar forme ușoare și internări în scădere. „Situația este gestionabilă”, a spus virologul Steven Van Gucht.

Franţa renunţă la masca în aer liber

O nouă etapă de relaxare are loc de miercuri şi în Franța. Masca nu mai este obligatorie în aer liber, iar limita maximă pentru spectacolele unde spectatorii stau pe scaune a fost ridicată.

Următoarea etapă a relaxărilor va fi peste aproape două săptămâni, când ar urma să fie deschise și cluburile.

De acum, recomandarea de a lucra de acasă cel puțin pentru trei zile pe săptămână a fost ridicată. Tot de miercuri, masca nu mai este obligatorie în spațiile publice deschise. La spectacolele în interior/exterior sau la evenimentele sportive nu mai există o limită de persoane. Este vorba de evenimentele unde spectatorii stau pe scaune. Trebuie în continuare să poarte masca de protecție și să prezinte certificatul verde.

Din 16 februarie urmează alte relaxări așteptate de cei din industria de evenimente: se vor redeschide cluburile și barurile în Franța.

În cel mai recent bilanț, Franța a raportat aproape 400.000 de cazuri noi, aproape jumătate din populație a primit și a treia doză de vaccin.

Şi Spania ia în calcul ridicarea restricţiilor

Cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume şi Spania și-a schimbat abordarea față de SARS-CoV-2. COVID-19 nu va mai fi gestionată ca o urgență, ci ca o boală endemică asemănătoare gripei. Restricțiile au dispărut în mare măsură.

Șeful guvernului de la Madrid a lansat un apel către Uniunea Europeană pentru o nouă abordare a problemei pandemiei, invocând povara restricțiilor asupra economiei. ”Nu mai suntem în situația din urmă cu un an. Știm mult mai multe despre virus și ar trebui să începem să considerăm COVID-19 drept o boală endemică, în loc de pandemică”, a spus acesta.

O boală endemică este cea care îşi face apariţia regulat în anumite regiuni, iar numărul îmbolnăvirilor rămâne relativ constant de-a lungul timpului. Un exemplu tipic este malaria, de care se îmbolnăvesc în fiecare an aproximativ 300 de milioane de oameni, preponderent în regiunile tropicale.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...