PSD, prin vocea ministrului muncii Marius Budăi, insistă că Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie renegociat.
Social-democrații sunt nemulțumiți că PNRR prevede un plafon de 9,4% din PIB pentru cheltuieli cu pensiile, ceea ce ar fi insuficient, în opinia lor. În realitate, România nu a cheltuit niciodată mai mult de opt procente din Produsul Intern Brut la acest capitol, a declarat pentru RFI Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cristian Ghinea atrage atenția că în caz de renegociere a PNRR la capitolul pensii, Guvernul s-ar putea trezi cu criterii mult mai severe de acordare a banilor: ”Pur și simplu, PSD a făcut o obsesie din acest 9,4%, ceea ce este o manipulare de la un cap la altul, pentru că România nu a avut niciodată, nici măcar 9%, dacă punem și pensiile speciale, ca să fie foarte clar. România cheltuie 8% din PIB pe pensii, maxim. Pe vremea lui Dragnea era 7,2%. Pe vremea lui Ponta era 6,9%. Deci România nu a cheltuit niciodată mai mult de 8% din PIB pe pensii. La astea se adaugă pensiile speciale, care sunt undeva la 0,9% din PIB, ceea ce dacă faceți calculul, că vorbim de câteva mii de oameni, este enorm pentru pensii speciale și asta este durerea lor. Deci faptul că PSD face o obsesie din 9,4%, când noi nu am cheltuit niciodată nici măcar 9% este o manipulare ieftină politicianistă, ca să arunce vina pe cineva pentru că de fapt nu au bani la buget, ei n-au de unde să dea niște bani pe care nu-i au, nu au bani la buget ca să crească pensiile atât cât au promis, pentru că au promis într-un mod nesimțit și deșănțat în anii anteriori”.
Ghinea consideră că plafonul de 9,4% a fost o victorie a guvernului din care făcea parte. „Pentru că ce dorea Comisia Europeană era mult mai jos, strict legat de creșterea economică, adică să nu putem mări pensiile decât în funcție de cât avem creștere economică, fără să avem plafon. Deci noi am negociat un plafon superior anilor anteriori și creșterii economice, unde ai loc și să mărești pensiile. Dacă PSD redeschide acest capitol, nu exclud posibilitatea să se întoarcă cu coada între picioare și cu niște criterii mai dure, care pot fi, de pildă, o altă variantă care a fost discutată cu Comisia, să raportăm la anii anteriori, nu la un procent din PIB.”
Ministrul Budăi și-a exprimat opinia că acel procent de 9,4% din PIB este mic și nu ar permite mărirea pensiilor, de aceea trebuie renegociat. Cristian Ghinea, fost ministru din partea USR în guvernul Cîțu, spune că manevra este doar politicianistă, că guvernul oricum nu are banii necesari pentru plăti pensiile indiferent de procent. Iar renegocierea PNRR necesită argumente tehnice pentru a schimba procentul, și cum aceste argumente nu există, comisia europeană pur și simplu va respinge o eventuală cerere oficială din partea guvernului României.