De la zi la zi numărul elevilor şi angajaţilor din învățământ care sunt confirmaţi cu Covid este tot mai mare, iar părinții spun că măsura trecerii în mediul online a unor clase numai după confirmarea a trei cazuri în şapte zile nu face decât să transforme respectivele clase în adevărate focare. Unii sunt de părere că s-ar impune trecerea mai multor şcoli în online pentru a se opri această răspândire comunitară a infecţiei cu SARS-CoV-2.
„Creşte alarmant numărul de cazuri de îmbolnăvire şi al persoanelor simptomatice din învăţământ. Este vorba şi de colegi inspectori şi de directori de şcoli şi de angajaţi din sistemul de învăţământ, dar şi foarte mulţi copii”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general.
Aceasta susține că prima testare pentru Covid, cea rapidă, nu este întotdeauna relevantă. „Este recomandat şi obligatoriu să se testeze cei care sunt declaraţi pozitivi la testele rapide, şi cu PCR. Există şi trei centre de evaluare pentru a nu aglomera Unitatea de Primiri Urgenţe. După primirea rezultatului de la testul PCR, familiile respective ştiu, prin legătură cu Direcţia de Sănătate Publică, ce trebuie să facă, cine şi când intră în izolare, în autoizolare sau în carantină şi pentru ce perioadă. S-au redus perioadele de carantină. Sperăm să treacă, şi cât mai curând, valul acesta al pandemiei şi, bineînţeles, să fie ultimul, pentru că pierderile sunt din ce în ce mai mari”, a mai spus Ada Macovei.
Inspectorul şcolar general a explicat că sunt foarte multe cadre răcite, dar care au teste negative. Acestora li se recomandă să-şi ia concediu medical, chiar dacă, în mod normal, un cadru didactic nu poate să-şi ia concediu în timpul anului şcolar. Ada Macovei a mai arătat că este puţin probabil să se decidă ca toate şcolile din judeţ să-şi mute activitatea în mediul online. Nu este însă exclus ca această măsură să fie luată la nivelul unor unităţi de învăţământ, dacă în următoarele zile vor fi anunţate noi cazuri.