vineri, aprilie 4, 2025
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Efrem Sirul

Sfântul Efrem Sirul

S-a născut în jurul anului 306, în Nisibis, Siria. În ciuda persecuțiilor lui Diocleţian, şi în ciuda faptului că în Nisibis își aveau sălaș o mulțime de religii păgâne, Sfântul Efrem a crescut într-o atmosferă creștină autentică. Din minele sale putem trage concluzia că ambii săi părinți erau creștini. Mai mult, Sfântul Efrem a crescut sub îndrumarea Sfântului Iacob, primul episcop din Nisibis, ales în 308. Efrem a fost botezat de tânăr și apoi hirotonit diacon. Înzestrat cu darul lacrimilor și cu un enorm talent poetic, Sfântul Efrem și-a început astfel lucrarea sa de conducere a oamenilor spre Hristos.

După ce orașul a scăpat de trei asedii ale perșilor (Sfântul Efrem punând-le pe seama rugăciunilor Sfântului Iacob), împăratul Iulian Apostatul, în urma unei campanii militare dezastruoase, a fost silit să încheie o pace prin care a cedat Nisibisul perșilor. Sfântul Efrem s-a refugiat astfel în Edessa, unde a și trecut la Domnul în 373 sau 379, după ce într-o călătorie la Cezareea Capadociei s-a întâlnit cu Sfântul Vasile cel Mare. A fost înmormântat în cimitirul unde erau înhumați străinii.

Sfântul Efrem Sirul a făcut foarte multe comentarii la Sfânta Scriptură.

De la Sfântul Efrem ne-au rămas peste 400 de mine. Cea mai cunoscută compoziție a sfântului este rugăciunea care îi poartă numele și care a intrat şi în slujbele Bisericii din Postul Mare și anume:

„Doamne și Stăpânul vieții mele,

duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânei și al grăirii deşert nu mi-l da mie.

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-mi mie, slugii Tale!

Așa Doamne, Împărați, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti vecii vecilor. Amin”

 

O fărâmă din inima ta

Un tânăr monah a întrebat un pustnic înțelept:

– Care este taina înțelegerii cu toți oamenii?

Bătrânul pustnic l-a privit îndelung, s-a gândit o vreme în tăcere și i-a răspuns:

– Să dăruiești ceva, fiecărui om întâlnit în cale.

– Să dau de pomană?

– Să dăruiești un zâmbet, o vorbă bună, o pâine…iubire, compasiune, înțelegere…, adică o fărâmă din inima ta!

Deși nu știm, avem ceva de dăruit fiecărui om.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...