Unirea Principatelor Române sărbătorită de elevii Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani
În istoria României ziua de 24 ianuarie are o însemnătate crucială. Țara Românească s-a unit cu Moldova, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Astfel, la împlinirea celor 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, elevii Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” au desfășurat mai multe activități artistice.
„Mica Unire din 24 ianuarie 1859 a fost primul și cel mai important pas pe calea înfăptuirii statului unitar național, care a deschis calea spre Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Această zi a fost sărbătorită și de elevii Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani, printr-un program ce a cuprins scurte dramatizări, poezii și cântece patriotice, elevii fiind coordonați de profesorii Lucian Florea, Constantin Florea, Mihaela Cardaș și Ramona Aionesei”, a transmis directorul Școlii „Leon Dănăilă”, Alina Ilaș.
Elevii clasei a VI-a A, coordonați de dirigintele Lucian Florea, au desfășurat mai multe activități, fie că au făcut parte din Comitetul de primire al invitaților, fie că au intonat cântece patriotice sau au pregătit un program cu caracter istorico-literar, în cadrul căruia au recitat cu emoție și cu patos poezii patriotice, cu toții au contribuit la reușita activității.
„Îi felicit pe elevii mei, care si-au învins emoțiile și teama și au oferit numeroasei asistențe, prezentă la eveniment, o mostră de patriotism si de respect, față de trecutul nostru. Prin prestația lor, au arătat faptul că, vorbele rostite de Kogălniceanu (unul dintre arhitecții unirii), în mai, 1873, la înmormântarea ilustrului Cuza, de la Ruginoasa, au prins, cu adevărat viață: „Cât va avea țara aceasta o istorie cea mai frumoasă pagină va fi cea a lui Alexandru Ioan I!”, a transmis profesorul de istorie, Lucian Florea.