Un șofer care i-a amenințat cu moartea pe doi polițiști, în urma unei amenzi încasate, s-a ales cu o condamnare de opt luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru ultraj. Totodată, acesta a fost obligat să le plătească polițiștilor câte 2.000 de lei daune morale, dar și cheltuielile de judecată. Pentru a scăpa de pușcărie, bărbatul va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Botoșani sau în cadrul Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Botoșăneanul va trebui să frecventeze și un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune Botoșani sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. Sentința definitivă a venit în urma unei decizii a Curții de Apel Suceava pronunțată pe 14 ianuarie a.c.
Abatere filmată cu radarul
Scenele incredibile de la care a pornit totul în urmă cu aproape cinci ani, dar pronunțarea sentinței a venit abia acum întrucât cercetările s-au prelungit, iar procesul a cunoscut două faze la Judecătoria Botoșani și Curtea de Apel Suceava. Astfel, pe 2 martie 2017, trei polițiști din cadrul Biroului Rutier, aflați în misiune și în uniformă, s-au deplasat cu o autospecială a poliției dotată cu radar în dreptul sediului RVG de pe bulevardul George Enescu, aparatura video fiind îndreptată către trecerea de pietoni de la intersecția cu strada Primăverii. La un moment dat, cei din echipaj au observat un Land Rover care nu a acordat prioritate de trecere unui pieton, angajat regulamentar în traversare. Șoferul, George Cimpoeșu Hăisuc, a fost tras pe dreapta, iar unul dintre polițiști și-a declinat calitatea și i-a prezentat motivul opririi, solicitându-i actele. Întrucât contravenția era surprinsă pe aparatura radar, după ce i-a explicat conducătorului auto că i se va reține permisul de conducere, agentul de poliție s-a întors la autospecială și s-a așezat pe bancheta din spate.
Scenă filmată cu telefonul mobil
Pentru întocmirea documentelor de sancționare, polițiștii și-au împărțit sarcinile, în sensul că ofițerul din echipaj întocmea dovada înlocuitoare a permisului de conducere, iar unul dintre agenți întocmea procesul-verbal de constatare a contravenției. În acest timp, șoferul a venit lângă mașina de poliție, iar când a aflat că va rămâne fără permisul de conducere, a răbufnit motivând că se grăbește, întrucât soția sa, aflată în mașină, este însărcinată. A urmat o discuție în contradictoriu, iar unul dintre agenți a scos telefonul mobil și a început să filmeze scena. Imaginile surprinse au avut un rol esențial, ele devenind ulterior probă la dosar.
Amenințări directe, lângă mașina de poliție
Șoferul sancționat a început să profereze mai multe injurii și invective, dar și amenințări cu moartea la adresa polițiștilor. „Vă omor!”, „Vă omor pe amândoi!”, a spus acesta, după care a încercat să smulgă permisul din mâna ofițerului. Totodată, le-a spus polițiștilor că timp de 30 de zile, cât va avea permisul de conducere suspendat, va avea grijă de ei și îi va urmări peste tot. „Luna asta ai pus-o cu mine!”, „Las’ că vă urmăresc eu, să vă arăt eu cine sunteți voi!” ar fi fost replicile botoșăneanului. De asemenea, în timp ce profera injurii și amenințări la adresa celor doi polițiști, bărbatul deschidea și închidea portiera mașinii de poliție. Pentru ca incidentul să nu degenereze, întrucât de față era și soția însărcinată a șoferului, polițiștii au preferat să nu-l încătușeze, dar au solicitat sprijin prin intermediul dispeceratului Inspectoratului de Poliție Județean. Prin urmare, alte două echipaje de poliție au ajuns în scurt timp în zonă. După circa 10 minute, bărbatul a semnat procesul-verbal de constatare a contravenției și, invocând faptul că a fost oprit pentru un lucru nesemnificativ, a urcat în autoturism după care și-a văzut de drum.
Fapte recunoscute în fața judecătorilor
Cazul a ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, iar bărbatul a fost acuzat de ultraj. În cursul urmăririi penale, botoșăneanul s-a prevalat de dreptul de a nu da nicio declarație, însă, în momentul în care s-a văzut în fața instanței de judecată, el a recunoscut faptele și a cerut să fie judecat în formulă simplificată, adică pe baza probelor administrate în anchetă, pentru a beneficia de o pedeapsă cât mai mică. Judecătorii au ținut cont însă de cele întâmplate și l-au condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. „În concret, raportat la modul de operare, respectiv prin exercitarea unor acte de amenințare asupra a doi polițiști aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, faptele săvârșite de inculpat denotă dezinvoltură infracțională și o lipsă de respect față de ordinea socială normală într-o societate. De asemenea, modul concret de realizare a acțiunilor infracționale, respectiv prin amenințarea agenților de poliție cu moartea reprezintă dovezi suplimentare ale gradului ridicat de pericol social al faptelor comise de inculpat”, au menționat judecătorii în motivarea sentinței.