O femeie din judeţul Botoşani a avut parte de o moarte cumplită, după ce a ajuns la spital cu o banală durere de ureche.
În vârstă de 69 de ani, din Ştefăneşti, femeia a ajuns la spital într-una dintre zilele săptămânii trecute. Aceasta a ajuns la urgenţe cu o stare generală alterată, dureri la nivelul unei urechi, îi curgea nasul și avea dificultăţi în vorbire. Iniţial a fost internată în secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean, pentru că în 2020 a suferit un accident vascular şi se presupunea că starea ei este cauzată tot de un astfel de eveniment. Doar că, de data aceasta, starea femeii s-a agravat, iar la scurt timp a intrat în comă. „S-a efectuat o puncţie lombară, care a evidenţiat prezenţa unor elemente care au susţinut diagnosticul de meningoencefalită acută bacteriană otogenă. Cu alte cuvinte, a suferit o infecţie la nivelul urechii, care a ajuns la nivelul creierului şi i-a agravat foarte mult starea”, a explicat un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Din acest motiv a fost transferată în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase, unde s-a iniţiat imediat tratamentul cu antibiotice puternice. Din păcate, însă, starea femeii a continuat să fie tot mai gravă, infecţia de la ureche ajungând la creier, pe care l-a afectat tot mai mult. Din acest motiv, medicii de la Infecţioase au solicitat transferul femeii pe secţia de reanimare a Spitalului Judeţean în dimineaţa celei de-a treia zile. Chiar când era pregătită, aceasta a intrat în stop cardio respirator, medicii reuşind să o resusciteze şi să restabilească pulsul. A fost intubată şi ventilată mecanic, însă în momentul în care a fost mutată în ambulanţă a intrat iar în stop cardiac. “S-au început imediat manevrele de resuscitare, însă din păcate inima nu a mai putut fi pornită. A fost declarat decesul”, a precizat medicul Daniela Amarande, din cadrul SJA Botoșani.
Meningita bacteriană este o infecţie gravă a fluidului din măduva spinării şi a celui care înconjoară creierul. Afecţiunea este, de obicei, cauzată de o infecţie cu un virus sau o bacterie. Este important să se cunoască dacă meningita este declanşată de un virus sau o bacterie din cauza diferenţelor privind gravitatea afecţiunii şi a tratamentului necesar.
Bacteriile specifice meningitei sunt, preponderent, inofensive şi sunt prezente în cavitatea bucală sau în gât. În cazuri rare, când sistemul imunitar este slăbit, acestea pot pătrunde în fluidul care înconjoară creierul său măduva spinării şi se multiplică rapid ducând la apariţia simptomelor clasice de meningita. „A fost vorba despre o infecţie complicată pe fondul unei imunităţi slabe sau a unui tratament antibiotic prea slab, netratată la timp sau agravată de alte afecţiuni cronice”, a explicat un medic din cadrul spitalului.
– Tudor CHIRIAC