spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăLocal BTSemestru început cu planuri pentru grevă

Semestru început cu planuri pentru grevă

Sindicaliştii din educaţie au început al doilea semestru hotărâţi să protesteze. Conducerile celor două federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar au decis, în baza referendumului derulat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, să declanşeze acţiunile de protest. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că cele două federaţii au făcut notificările privind declanşarea acţiunilor de protest, printr-o grevă de avertisment de două ore. Greva va avea loc pe 19 ianuarie, în intervalul orar 11:00 – 13:00.

Solicităm aducerea salariilor la nivelul stabilit în Legea 153 din 2017, aplicarea regulamentului de sporuri pentru condiţiile de lucru pentru pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic. Practic, dorim aplicarea legii, în general. Nicio revendicare nu este făcută într-un alt context, decât cel strict legal. De 30 de ani întâlnim această practică a amânării la nesfârşit a aplicării unui articol, a unei prevederi dintr-o lege, inclusiv modul în care în care este finanţat învăţământul. Deşi avem prevăzut în legea educaţiei naţionale că învăţământul primeşte 6% din PIB, anul acesta avem o finanţare de aproximativ 2,27%. Ca procent din PIB, sistemul este subfinanţat”, a precizat Liviu Axinte.

Potrivit liderului LSI, angajaţii din învăţământ trebuiau să fie a doua categorie socială, după cei din sistemul sanitar, care să beneficieze de aplicarea integrală a Legii 153. „Legea a fost aplicată în sănătate la 1 martie 2018 şi urma ca şi în învăţământ să fie aplicată această grilă din lege, integral. Ulterior, s-a stabilit ca măsura să se aplice de la 1 septembrie 2020. Au fost amânate succesiv aceste date de aplicare şi nici la această oră nu suntem în aplicarea integrală a legii 153”, a explicat liderul LSI.

Majorare salarială modică acordată angajaţilor din sistemul de învăţământ

Începând cu 1 ianuarie 2022, angajaţii din sistemul educaţional au beneficiat de o majorare salarială, dar care înseamnă maxim 200 de lei brut în plus la salariu. „În timp ce unele categorii de bugetari beneficiază de majorări de 30% ale drepturilor lor salariale sau de pensie, în învăţământ, majorarea aceasta modică este considerată greu suportabilă. Asta în condiţiile în care majorarea acordată unor categorii echivalează salariul nostru lunar”, a mai afirmat Liviu Axinte.

Sindicaliştii din educaţie solicită acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la legea salarizării pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic); alocarea a 6% din P.I.B. pentru educaţie; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la 1 septembrie 2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 1 ianuarie 2019), potrivit Legii-cadru 153 din 2017.

Totodată, se solicită acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru de salarizare; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă şi suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.1 °
10.6 °
89 %
1kmh
92 %
S
14 °
D
25 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...