După ce Memorialul Ipotești- Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a decis să șteargă de pe pagina sa înregistrarea de la Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, în care una dintre poetele nominalizate, Cătălina Stanislav, a recitat o poezie cu aluzii sexuale, tânără a reacționat printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare.
Aceasta s-a arătat a fi indignată de mediatizarea momentului său, acuzând organizatorii concursului de umilință și batjocură. De asemenea, aceasta l-a numit pe Mihai Eminescu un „naționalist trist”. Tânăra poetă a mai precizat faptul că nu dorește să atragă atenția asupra propriei persoane, că nu este combativă și nici conflictuală, dar nici nu poate trece cu vederea atunci când este vorba de un lucru nedrept.
„Nu concep faptul că se nominalizează și se premiază cărți al căror conținut e apoi interzis, în contextul în care premiul poartă numele unui naționalist trist care are o grămadă de poezii sexuale explicite. De ce să premiezi o carte care conține poeme erotice dar să ceri ca ele să nu fie citite?
Am ales să citesc acest poem fix pentru cuvântul cu asterisc, pentru că a fost revoltătoare toată această experiență și doar așa mi-am găsit curajul să o zic. Că literatura se face cu toate cuvintele și alte lucruri din astea știm cu toții. Știm și că era a horse of a different color dacă nu eram femeie. In fine, sunt multe de zis. Despre modul în care se organizează aceste premii, despre juriul format din cinci bărbați în 2022, despre faptul că în 2022 un astfel de premiu e așteptat și considerat important și organizatorii lui te umilesc și batjocoresc, despre faptul că s-a batjocorit forma de feminin a cuvântului poet, despre faptul că în loc să se dezbată folosirea unor remarci slinoase și termeni peiorativi la adresa femeilor care scriu poezie, s-a dezbătut acest poem inspirat de un episod din The Goop Lab. Despre faptul că Premiul Eminescu nu e fckin canceled already(…)”, se arată în textul postat de Cătălina Stanislav.
Tot în mesajul postat, tânăra poetă vorbește despre modul în care se organizează aceste premii, despre juriul format din cinci bărbați, subliniind faptul că dacă nu ar fi fost femeie, situația ar fi stat diferit.
Pe 15 ianuarie a avut loc decernarea Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opus Primum, eveniment care s-a desfășurat la Memorialul Ipotești, în contextul celebrării a 172 de ani de la nașterea poetului botoșănean.
Patru poeți nominalizați pentru premiu
Câştigătorul premiului de debut în poezie a fost desemnat de un juriu format din Alexandru Cistelecan (Universitatea din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie şi Teorie Literară “George Călinescu” din Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca) şi Andrei Terian (Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu).
Pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi alţi patru poeţi – Andrei Codrin Bucur, pentru volumul “La bella Italia: antipoemejurnaliere”, Alexandra Pâzgu, pentru volumul “Dă tot ce ai”, Ioana Zenaida Rotariu, pentru “Cei cinci ani de muţenie: poezie”, şi Cătălina Stanislav, pentru volumul “Nu mă întrerupe”.
Sursă foto: Facebook: Cătălina Stanislav