Unii botoşăneni reuşesc încă o dată să demonstreze că inconştienţa poate să depăşească orice limită. Deşi de aproape doi ani specialiştii arată cât de importantă este izolarea persoanelor bolnave de Covid-19 pentru a se preveni infectarea celor din jur, unii încă refuză să se conformeze, punându-i în pericol pe cei ce respectă regulile. Asta a făcut şi o botoşăneancă, gravidă, care a fost depistată ca fiind infectată cu SARS-CoV-2. Deşi ar fi trebuit să stea în carantină timp de 14 zile, femeia a placat în vacanţă în Africa, încălcând astfel orice normă sanitară.
Întâmplarea a avut loc la începutul lunii decembrie. Tânăra, în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat la Urgenţe, spunând că are anumite simptome, iar cadrele medicale au hotărât să îi facă un test PCR, pentru a vedea dacă are sau nu Covid. Rezultatul a venit pozitiv, astfel că tânăra a fost informată că trebuie să rămână în izolare la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie pentru supravegherea bolii şi tratament. De asemenea, datele sale au fost introduse în sistem, ea fiind înregistrată ca fiind o persoană pozitivă.
Tânăra a decis, însă, că un banal rezultat pozitiv nu avea să îi strice planurile de vacanţă, iar după ce le-a reproşat celor de la Urgenţe, dar şi de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), că măsluiesc rezultatele, a refuzat orice contact cu autorităţile.
Test negativ la o clinică privată
După câteva ore de la rezultatul pozitiv, femeia a plecat la Bucureşti, încălcând măsurile de izolare impuse pentru persoanele depistate pozitiv, de unde urma să ia un avion către o ţară din estul Africii. În capitală şi-a mai făcut un test PCR, la o clinică privată, pentru că avea nevoie de un test negativ pentru a putea părăsi ţara şi, ca prin minune, acesta a ieşit negativ, astfel că aceasta a putut pleca liniştită în vacanţă.
Între timp, însă, reprezentanţii DSP au realizat, în cadrul anchetei epidemiologice, că aceasta nu este la domiciliu şi nici nu a răspuns la telefon, iar între timp au fost anunţaţi de către Poliţia de Frontieră că tânăra a părăsit ţara, pentru o destinaţie exotică.
„Conform normelor în vigoare, colegii din compartimentul de epidemiologie au informat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI), în baza faptului că persoana nu a respectat măsurile de izolare prevăzute pentru cei depistaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi a părăsit ţara”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.
Dosar penal făcut de poliţişti
Întoarsă din vacanţa exotică, tânăra a ajuns din nou la spital, de această dată la Maternitate, din cauza unor dureri. Crezând că acestea ar putea fi din cauza sarcinii, tânăra fiind însărcinată în 13 săptămâni, s-a prezentat la spital, iar starea sa impunea spitalizare. Când i s-au întocmit actele pentru internare, cadrele medicale au observat în calculator că aceasta figura ca fiind pozitivă şi că era în perioada de 14 zile de izolare.
În acest context, aceasta a fost internată în zona Covid şi a fost din nou testată, la internare, iar rezultatul a ieşit din nou, la fel ca cel de la Urgenţe, pozitiv. Două zile mai târziu, tânăra a fost externată la domiciliu, cu diagnosticul de colică renală. De asemenea, i-a fost stabilită o nouă perioadă de izolare de 14 zile.
Între timp, poliţiştii au deschis un dosar penal în acest caz. „Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, urmând ca la finalizarea anchetei să fie dispuse măsurile legale care se impun”, a precizat agent şef adjunct Nicoleta Mendeleac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.
Poliţiştii vor trebui să identifice şi laboratorul privat la care tânăra a avut un rezultat negativ, între două rezultate pozitive, pentru a le cere explicaţii şi reprezentanţilor unităţii medicale în acest sens.
Cazuri clasate din cauza legilor interpretabile
La începutul pandemiei a existat un val de dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, însă în luna februarie a anului trecut mai bine de jumătate dintre acestea au fost clasate, iar până atunci nicio persoană nu a fost trimis în judecată.
Până în luna februarie 2021, au fost închise 14 dosare din cele 26 înregistrate inițial, iar situația a fost determinată, spun procurorii, de modul în care a fost modificat textul legii. Dacă înainte simpla nerespectare a măsurilor dispuse putea să atragă trimiterea în judecată, după modificarea Codului penal anchetatorii au fost puși în dificultate. Astfel, pentru a putea trimite în judecată persoanele anchetate, procurorii trebuiau să facă dovada că, prin nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase de către suspecți, s-a ajuns la răspândirea bolii. Aparent, pare extrem de simplu, doar că procurorii spun că nu aveau suficiente instrumente pentru a proba că persoana care nu a respectat măsurile a infectat direct cu SARS-CoV-2 alte persoane din jurul ei.