Botoșănenii au intrat în 2022 cu mult zgomot. Municipiul a fost asediat din toate părțile de artificii și petarde, din cele mai mărginașe cartiere, până în centru. Vedeta Revelionului a fost focul de artificii organizat de Primăria Botoșani. Asta deoarece noaptea dintre ani nu a mai fost marcată și cu un concert, ca în anii de dinainte de pandemie. Botoșănenii au avut parte de cel mai spectaculos foc de artificii din istoria revelioanelor la Botoșani.
Pentru că nu a existat o scenă la care să aibă loc numărătoarea inversă până la miezul nopții, organizatorii au montat o serie de stroboscoape puternice pe Prefectură, care au simbolizat numărătoarea inversă și apoi a început spectacolul de lumină și sunet, care nu de puține ori era acompaniat de exclamările de uimire și bucurie ale publicului.
Firmă preferată de primarii de municipii
Pentru spectacolul pirotehnic de la Botoşani, Primăria Botoşani a scos din conturi 25.000 de lei, printr-o achiziţie pe SEAP, pentru firma SC MOV SRL, din Dorohoi. Aceeaşi firmă dorohoiană a asigurat focul de artificii şi în al doilea municipiu al judeţului, unde primar este tot un membru PSD. Acolo, tariful a fost, însă, mult mai mare. Pentru cele zece minute de spectacol pirotehnic plătindu-se 60.000 de lei. Aceeaşi firmă a asigurat spectacolul şi la Ibăneşti, cu 15.000 de lei, Pomârla cu 5.000 de lei şi Solca, cu 10.000 de lei.
Firma MOV SRL aparţine soţilor Marieta şi Ovidiu Şuhan, din Dorohoi. Firma a câştigat, prin încredinţare directă, organizarea spectacolelor pirotehnice din noaptea de Revelion în cele cinci locaţii din Botoşani şi Suceava, în urma cărora a încasat 115.000 lei.
Cel mai scump foc de artificii a fost la Suceava
Vecinii suceveni s-au lăudat cu cel mai lung foc de artificii din Moldova. Potrivit primarului municipiului vecin, spectacolul pirotehnic a fost contractat de la firma SC BSM Office Iaşi SRL pentru suma de 80.000 de lei fără TVA, achiziția fiind perfectată pe SEAP. Cu toate acestea, contractul sucevenilor a prevăzut 2.500 de explozii în 20 de minute, în timp ce contractul de la Botoşani a prevăzut 3.600 de explozii în aproape opt minute.
Spectacol la Dorohoi mai scump decât la Timişoara
Potrivit unei analize făcute de ziarul „Adevărul”, spectacolele cu artificii din noaptea de Revelion comandate la Afumaţi sau Dorohoi au fost mai scumpe decât la Timişoara. O analiză a achiziţiilor de artificii pentru Revelion făcute de mai multe oraşe şi comune din România arată că 327 de localităţi au cheltuit peste trei milioane de lei pentru câteva minute de spectacol pirotehnic.
În urma unei analize a sistemului electronic de achiziţii publice, „Adevărul” a identificat 327 de contracte de achiziţii publice directe care vizează achiziţia unor servicii pirotehnice de Revelion.
Suma ar putea fi, însă, mult mai mare, pentru că unele primării, cum este cazul Timişoarei, au atribuit artificiile la pachet cu organizarea spectacolului artistic din centrul oraşului.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au declarat că tot spectacolul de Revelion de la Timişoara a costat 52.000 de euro, din care 7.500 de euro (aproape 37.500 de lei) au fost alocaţi focului de artificii, restul fiind pentru artişti, scenă şi alte cheltuieli. Prin comparaţie, spectacolul de artificii de la Timişoara a fost mai ieftin decât în comuna ilfoveană Afumaţi, unde, potrivit SICAP, primăria a plătit pentru focul de artificii din noaptea de Revelion 47.000 de lei. Primăria din Dorohoi, judeţul Botoşani, a plătit pentru focul de artificii din noaptea dintre ani suma de 60.000 de lei.
Cel mai scump foc de artificii a fost organizat la Târgu Jiu, unde primăria a plătit pentru spectacolul pirotehnic 20.000 de euro (95.000 de lei).
-Tudor CHIRIAC