Campania de vaccinare din Botoşani continuă să aibă o mulţime de hibe. Astfel, dacă în urmă cu aproape două luni au apărut acuzaţii şi anchete oficiale cu privire la vaccinări fictive, „la chiuvetă”, efectuate de mai mulţi angajaţi ai centrelor de vaccinare din judeţ, un nou caz umbreşte munca personalului din centrele de vaccinare.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Astfel, la mijlocul lunii decembrie, procurorii botoşăneni au fost sesizaţi de către personalul medical dintr-un centru de vaccinare din Botoşani că două fiole de vaccin au dispărut peste noapte.
Deşi în mod oficial anchetatorii nu au dorit să ofere prea multe informaţii, surse din cadrul anchetei spun că din centrul de vaccinare de la Colegiul „Gheorghe Asachi” ar fi dispărut, în prima jumătate a lunii decembrie, două fiole de vaccin Johnson&Johnson, adică 12 doze.
La scurt timp, cazul a intrat în atenţia procurorilor botoşăneni, care au deschis un dosar penal pe faptă, nefiind menţionată nicio persoană în acest moment în cadrul anchetei. „În acest moment există o sesizare cu privire la dispariţia, dintr-un centru de vaccinare de pe raza municipiului Botoşani, a unui anumit număr de doze de vaccin. Cu privire la această sesizare se efectuează cercetări in rem”, a precizat Valeriu Chihaia, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.
O singură parolă pentru tot personalul
Anchetatorii spun că cercetările vor fi anevoioase, asta şi pentru că sistemul de gestionare al campaniei de vaccinare este unul rudimentar, iar asta ar fi înlesnit sustragerea vaccinului şi modificarea unor foi de evidenţă. Practic, o singură parolă era atribuită întregului centru de vaccinare, pentru accesul în baza de date naţională, unde se puteau face modificări de către oricine avea acea parolă.
Mai mult, modificările se pot face chiar şi de acasă, dacă persoana ştie utilizatorul şi parola folosite de cei de la centru, care nu sunt puţini, astfel că era simplu de aflat aceste date.
Nereguli descoperite după verificări încrucişate
Ceea ce a scos la iveală lipsa dozelor de vaccin a fost o verificare încrucişată a unor registre din centrul de vaccinare. Astfel, la fiecare frigider unde sunt ţinute vaccinurile este un registru cu anumite înscrieri, iar la fiecare cabină de vaccinare este un alt registru, în care se trec persoanele vaccinate. De asemenea, într-un alt registru se trec flacoanele, cu numărul de lot, ora când au fost deschise şi temperatura la care au fost ţinute. Recent, reprezentanţii Primăriei, instituţie care se ocupă de coordonarea centrelor, au introdus încă un registru suplimentar, pentru o şi mai bună evidenţă, iar de aici au început şi problemele. Asta deoarece în momentul în care au verificat, angajaţii centrului au descoperit o serie de neconcordanţe între registrele vechi şi cel nou.
Mai mult, în momentul în care s-au făcut verificări mai riguroase, s-a observat că au fost adăugate persoane în sistem după ora 20.00, deşi centrul de vaccinare se presupune că este închis la acea oră. Intrarea în sala de sport nu a fost forţată, ceea ce ar fi putut însemna că dacă cineva a luat acele fiole avea şi chei şi ştia exact unde să facă modificările, în afară de ultimul registru.
„A fost adăugat încă un caiet de rapoarte, care nu este la vedere. La fiecare vaccin este un caiet diferit. Se trece ce s-a primit, ce s-a predat, câte doze sunt la pierdere, absolut tot, scris de mână de un anumit responsabil. La verificare, s-a văzut că două dintre acele foi de evidenţă lipseau şi au fost găsite sub un teanc de alte foi, cu cifrele modificate. De asemenea, pe frigider erau şi acolo cifrele modificate”, a explicat un angajat dintr-un centru de vaccinare.
Cel sau cei care au făcut modificările, au uitat, însă, să facă modificările şi în registrul de doze pierdute, astfel că dimineaţă, când s-au făcut stocurile, au apărut diferenţe între foile de pe frigider, stocul din calculator şi în registrul de evidenţă introdus recent.
„E posibil ca persoane vaccinate fictiv să dorească să se imunizeze”
Cei din centrul de vaccinare nu înţeleg, însă, de ce s-a chinuit atât de mult cineva să fure doze de vaccin, să modifice foi de evidenţă, atâta timp cât vaccinul este gratuit. „Au luat Johnson, pentru că, în primul rând, la Pfizer sau Moderna trebuia să fure de două ori, că sunt două doze. Este posibil ca persoane care s-au vaccinat fictiv să dorească acum să se imunizeze, dar pentru că figurează deja în sistem, să nu o mai poată face. Astfel se recurge la astfel de lucruri”, a spus un cadru medical.
Cazul a ajuns şi în atenţia DSP, care însă aşteaptă ancheta procurorilor, informarea venind pe căi oficiale de la Parchet. „S-a primit o sesizare cu privire la faptul că dintr-un centru de vaccinare lipsesc câteva doze de vaccin. În momentul de faţă se desfăşoară o anchetă şi ulterior vom comunica şi noi concluziile acesteia”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.