Parcul Mihai Eminescu se va extinde în zona fostului ştrand. Este vorba despre un proiect al municipalităţii, care va fi implementat cu fonduri europene. Primarul Cosmin Andrei a anunţat că a fost semnat contractul pentru execuţia lucrărilor, firma care a câştigat licitaţia fiind Alero Botoşani.
Parcul va fi extins pe o suprafaţă de 4000 de metri pătraţi, pe strada Vârnav. Acest proiect, despre care se vorbeşte de câţiva ani, este foarte aşteptat de botoşăneni. În ultimii ani edilii au primit multe solicitări care au vizat extinderea parcului.
Vot pentru proiect în februarie 2020
Pe 7 februarie 2020, consilierii municipali, întruniţi în şedinţă extraordinară, au votat două proiecte de hotărâre care vizează „Amenajarea zonei de recreere strada Vârnav, 17 A” şi indicatorii tehnico economici ai acestei investiţii.
Bugetul proiectului, în forma aprobată de finanţator, este de 3.372.012 lei, din care 3.295.712 lei finanţare nerambursabilă. Contribuţia municipalităţii este de 76.299 lei, din care 67.259 lei reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului, la care se adaugă 9.040 lei cheltuieli neeligibile. Finanţarea nerambursabilă este asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa 4, Sprijinirea dezvoltării urbane durabile prin realizarea de activităţi destinate îmbunătăţirii mediului urban. Această finanţare se acordă pentru reconversia funcţională şi/sau reutilizarea unor terenuri şi suprafeţe abandonate şi neutilizate din interiorul municipiilor reşedinţă de judeţ şi transformarea lor în zone de agrement şi petrecere a timpului liber pentru comunitate.
Proiectul include: alei (1908 de metri pătraţi), spaţii verzi (1.854 de metri pătraţi), o pistă de alergare (307,56 de metri pătraţi), împrejmuire (309 de metri liniari), fântână arteziană (şapte metri pătraţi), două cişmele, bănci. Vor fi amplasate în zonă şase bănci smart (bănci alimentate solar care oferă energie electrică gratuită în aer liber, tuturor dispozitivelor mobile – n.r.). În zonă va fi realizat sistemul de iluminat public, dar şi un sistem de supraveghere video. Defrişările vor fi minime şi se vor limita la arborii uscaţi, aspectul natural nefiind afectat de materialele folosite pentru dotări. Materialul propus pentru aleile pietonale este gazonul înierbat natural. Intervenţiile de amenajare peisagistică propuse nu afectează structura lizierei şi a arborilor existenţi, urmărindu-se păstrarea integrităţii peisajului natural.
Potrivit contractului, lucrările trebuie finalizate până în august 2023.