Doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi până la aproximativ 150 lei compensare pe lună şi 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună, conform calculelor realizate de Asociaţiei Energia Inteligentă și citate de Agerpres.
Asociaţia aminteşte că plafonarea se aplică doar dacă preţurile depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul). Reprezentanţii asociaţiei spun că în situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 1 leu/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. „Apreciem că în cazul a peste 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 1 leu/kWh”, se arată în comunicat.
La gaze, pentru a beneficia de plafonare, preţul trebuie să fie mai mare de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul). “În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că în cazul a peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 0,37 lei/kWh”, spun specialiştii.
Reguli pentru compesare
În ceea ce priveşte compensarea, aceasta se aplică doar în cazul în care consumatorul utilizează energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puţin de 30 kWh, situaţie în care se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kWh, din preţ cu taxe (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh.
În situaţia în care preţul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puţin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh, acesta nu primeşte nici o compensaţie.
În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile medii la energiei electrică sunt de circa 0,69 – 0,7 lei/kWh şi atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensaţie de 1,25 – 2,5 lei/lună.
“Apreciem că circa 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună; circa 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la aproximativ 30 lei compensare pe lună”, au continuat reprezentanţii asociaţiei.
40% din consumatori casnici de gaze nu vor beneficia de nici o compensaţie
La gaze, în cazul în care utilizatorul consumă mai mult de 20 mc şi puţin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 202, se acordă o compensaţie de 33% din preţul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de gaz), dar doar în situaţia în care preţul gazelor naturale fără tarife şi taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh.
În situaţia în care preţul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preţ final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumul este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021 sau sub 20 mc/lună, consumatorul nu primeşte nici o compensaţie.
În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.
“Apreciem că circa 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 50% dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor în anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la aproximativ 150 lei compensare pe lună”, au conchis specialiştii.
Cum se aplică plafonarea şi compensarea
Potrivit legii, orice cetăţean plăteşte în perioada 1 noiembrie- 31 marie, un preţ maxim plafonat la 1 leu pe kWh, indiferent de consum. De asemenea cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună, plus o marjă de 10%, deci aproximativ 330 de kWh, vor mai primi în plus o compensare din partea satatului. Compensarea este de 29 de bani pe kWh, deci preţul maxim de plată va fi de 0,71 lei pe kWh.
În cazul în care consumatorii au negociat şi au primit o ofertă avantajoasă pot plăti chiar şi mai puţin de atât, însă tarifum minim, sub care nu se mai acordă nici o compesare este de 0,68 de bani pe kWh.
Transmiterea indexului real este foarte importantă
În contextul acestor noi reglemetări este extrem de importantă transmiterea indexului real de consum. Asta deoarece, în cazul în care consumatorii nu verifică contorul lună de lună şi nu transmit datele corecte, consumul poate fi estimat la mai mult de 330 de kWh pe lună, în funcţie de istoricul de consum al fiecăruia, iar în acest context se pierde orice compensare.
Măsuri şi pentru factura la gaz
În ceea ce priveşte gazele naturale, preţul pe care cei care au centrale de apartament trebuie să îl achite este de 0,37 lei pe kWh. Condiţia este, însă, ca beneficiarii să aibă un consum de maxim 1.100 metri cubi în perioada 1 noiembrie- 31 martie. De asemenea, consumul este reglementat pentru fiecare lună astfel: noiembrie – maxim 134 de metri cubi, iar cele mai mari tranşe sunt în ianuarie şi februarie, respectiv 264 de metri cubi. În cazul în care aceste praguri sunt depăşite compensarea dispare.
Compensarea este de 33% din preţul gazului-marfă din factura. Preţul maxim plafonat de stat este de 0,25 de lei pe kWh. Deci avem o scădere de 0,08 lei pe kWh, ceea ce ne duce la un preţ de 0,17 lei pe kWh. Acesta este preţul maxim al gazului-marfă pe care îl va plăti un consumator casnic în această iarnă. Pentru a afla factura finală, adunăm la acest preţ tarifele de transport şi distribuţie, plus TVA, şi rezultă 0,25 lei pe kWh.
Compensarea vine direct în factură, iar clienţii nu trebuie să facă nimic pentru asta.