Astăzi, pentru a marca împlinirea a 20 de ediții de când se acordă “Premiile Teiul de Aur și Teiul de Argint”, a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative dedicată surorii poetului Mihai Eminescu, Harieta Eminescu, care s-a îngrijit de acesta între anii 1887-1888. Evenimentul a avut loc în Centrul Istoric, la sediul Editurii Geea.
Acest moment a venit la inițiativa a două asociații culturale, centrate pe cunoașterea, prețuirea lui Eminescu, respectiv Asociația Geea”” și “Steaua Nordului”, reprezentate de Elena Condrei și Dorel Gaftoneanu, “ambele personalități cu multe semne de prețuire a celor care l-au cercetat și l-au cultivat pe Eminescu”, a spus fostul director al teatrului “Eminescu”, Traian Apetrei.
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost pomeniți laureații premiilor “Eminescu” care au trecut la cele veșnice printr-o slujbă susținută de preotul de la Mănăstirea Agafton. Prezente au fost și Cornelia Viziteu, fostul director al Bibliotecii Județene, dar și muzeograful Steliana Băltuță.
“Placa comemorativă a fost dezvelită în locul în care a fost casa lui Eminescu, locul în care a fost botezat și cred că este încă un reper cultural pentru Botoșani, pentru harta turistică sau mai exact pentru harta culturală a Botoșaniului”, a precizat Traian Apetrei.
În 1854 se naşte Harieta, al nouălea copil al familiei Eminovici. Înzestrată cu o inteligenţă deosebită, dar marcată din copilărie de o deficienţă fizică, nu va putea urma cursuri şcolare regulate; tenacitatea şi energia cu care s-a autoinstruit tot timpul vieţii se regăsesc şi în felul cum şi-a asumat îngrijirea poetului între anii 1887-1888. Aceasta s-a stins din viață în octombrie 1889.