Consilierii județeni s-au întâlnit astăzi (n.r. – miercuri, 22 decembrie a.c.), în ultima ședință ordinară din 2021, pe ordinea de zi fiind menționate nu mai puțin de 18 proiecte de hotărâri, lista fiind suplimentată cu alte patru proiecte adăugate pe ultima sută de metri.
Având în vedere însemnătatea acestei zile, ședința a debutat însă cu un mesaj adresat de președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, prin care a fost punctată importanța Evenimentelor din Decembrie 1989. „Astăzi, se împlinesc 32 de ani de la momentul culminant al Revoluției din 1989, punctul de inflexiune al istoriei recente, cel de la care s-a început a scrie o nouă pagină în vasta carte a neamului nostru. Revoluția din Decembrie 1989 înseamnă începutul unei lumi la care visam cu toții la finalul secolului trecut, a unei lumi libere care acum ni se pare o normalitate și fără de care nu ne putem concepe traiul. Această libertate nu a fost obținută ușor, ci cu sacrificiul suprem a peste 1.100 de români pentru care niciun preț nu a fost prea mare. Cu mâinile goale și inimile pline de speranță, conduși de credința că pot elibera țara de sub tirania regimului comunist, românii au ieșit în stradă. Acum, la 32 de ani distanță, nu putem trece cu vederea eroismul celor care au repus România pe un făgaș normal. Este de datoria noastră, a tuturor, să omagiem jertfa eroilor Revoluției Române pentru ca noi, în fiecare zi, să ne putem bucura de «rația de libertate»”, a spus Doina Federovici. În semn de recunoștință pentru cei care s-au jertfit în Decembrie 1989, membrii CJ au ținut un moment de reculegere.
Apoi, aleșii județeni au trecut la dezbaterea proiectelor, toate fiind adoptate cu unanimitate de voturi, aici fiind vorba de aprobarea tarifelor pentru 2022 pentru serviciile prestate de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor”, Școala Populară de Arte „George Enescu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Muzeul Județean ori Direcția de Drumuri și Poduri, care în mare au rămas cam aceleași din 2021, excepție făcând doar acele servicii care sunt condiționate de energie sau de carburanți, în acest caz tarifele fiind majorate din cauza creșterii prețurilor de pe piețele de profil. Totodată, consilierii județeni au decis rectificări bugetare pentru ultimele sume acordate de Guvern din fondul de rezervă bugetară, majorarea numărului de burse acordate pentru învățământul special în anul școlar 2021/2022 din bugetul propriu județean, cu încă trei beneficiari. În plus, a fost nevoie de aprobarea organigramei și statului de funcții pentru Unitățile de Asistență Medico – Socială de la Mihăileni, Ștefănești și Sulița, de adoptarea unei decizii cu privire la două proiecte destinate copiilor asistați, dar și de modificarea componenței Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Paul Tapalagă urmând să reprezinte în acest organism Corpul Naţional al Poliţiştilor.
La finalul ședinței, consilierii județeni au fost colindați de un grup de copii beneficiari ai complexelor de apartamente „Amicii” și „Casa mea” din Dorohoi, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului.