De la începutul acestui an şi până la finele lunii octombrie, reprezentanţii Delgaz Grid au depistat peste 900 de cazuri de consum fraudulos, 537 dintre acestea fiind de gaze naturale şi 366 de energie electrică. La nivelul judeţului Botoşani au fost descoperite 47 de cazuri de consum fraudulos din reţeaua de distribuţie a energiei electrice.
Improvizaţiile realizate pentru a sustrage energie sau gaze naturale pun în pericol locuințe și persoane. Legături electrice neizolate în poduri, în zone ascunse, pe lemn ori la nivelul solului sau racorduri la rețeaua de gaze cu suduri neautorizate și materiale ce nu trebuie folosite pentru rețelele de gaze naturale (conducte de apă, coliere de sârmă, camere de bicicletă etc.) sunt doar câteva dintre situațiile întâlnite în teren.
„Fiecare situație în care se consumă fraudulos energie electrică sau gaze naturale va cauza mai devreme sau mai târziu un incident: un imobil ia foc, oamenii își pierd bunurile sau, mai rău, își pierd viața în urma unor explozii sau incendii. Aceste evenimente tragice nu aleg unde, când și cui se întâmplă, fiind implicați fără să vrea copiii, soții, părinții, vecinii sau pur și simplu oamenii care trec prin zonă. Și totul se întâmplă pentru că cine-va a ales să să nu plătească o sumă de bani în mod corect pentru energia electrică sau gaze naturale, dar până la urmă prin astfel de practici frauduloase ajunge să îl coste mult mai mult”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Sorin Munteanu, specialist comunicare externă în cadrul Delgaz Grid.
Pierderi de peste 10 milioane de lei
Cele 900 de cazuri de consum fraudulos au cauzat companiei Delgaz Grid pierderi de peste 10,3 milioane de lei. Energia sustrasă, atât de către societăți comerciale, cât şi de consumatori casnici, totalizează 21,6 milioane de kWh, reprezentând consumul de electricitate a circa 7.200 de apartamente timp de un an de zile (consum mediu lunar 250 kWh/ apartament). În toate aceste cazuri au fost iniţiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate plângeri penale, pentru aflarea şi tragerea la răspundere a celor care au sustras energie sau gaz și au pus în pericol bunuri sau vieți omenești.
Echipele Delgaz Grid vor continua verificărilor și vor lua măsurile necesare pentru a fi evitate situațiile în care oameni nevinovați pot suferi ca urmare a unor acțiuni ale unor persoane iresponsabile.
„Delgaz Grid nu tolerează să fie puse în pericol vieţi omeneşti sau bunuri, urmare a sustragerilor de energie sau gaze naturale, respectiv să-i fie cauzate prejudicii financiare prin neînregistrarea energiei electrice/gazelor naturale consumate. Intervenţiile ilegale afectează totodată şi consumatorii oneşti prin întreruperea distribuţiei de energie sau gaze naturale pentru anumite perioade de timp, parametrii neconformi de furnizare şi, implicit, prin creşterea unor cheltuieli”, a mai transmis Sorin Munteanu.
Recomandări Delgaz Grid:
– nu lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale;
– nu acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie electrică venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri mai mici sau neplata energiei consumate;
– nu acceptați folosirea unor materiale care nu sunt pretabile in-stalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (exemplu izolație ca-bluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.).
Orice dubiu privind sustragerea de energie electrică sau gaze naturale din aria de responsabilitate a companiei poate fi comunicat către Delgaz Grid la adresa: raporteazafrauda@eon-romania.ro sau la cea mai apropiată unitate de poliție.