Ieri, în toate unităţile de învăţământ a fost demarat referendumul vizând organizarea grevei generale. Şi tot ieri, au început protestele în educaţie, cu pichetarea sediului Guvernului.
Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI), a declarat că la nivelul acestei structuri sindicale rezultatele vor fi cunoscute mâine, în jurul orei 15:00. „Îi consultăm pe colegii noştri în legătură cu protestele pe care le anticipăm, care sunt propuse de conducerile celor trei federaţii sindicale din educaţie. Protestele constau în amânarea reluării cursurilor. Nu vrem să venim la şcoală pe 3 ianuarie 2022. Vrem să revenim la şcoală pe 10 ianuarie, dar vom refuza încheierea situaţiilor şcolare. Facem orele, dar nu închidem nicio situaţie şcolară. După aceea, urmează grevă de avertisment şi grevă generală. Vom vedea ce vor decide colegii. Noi i-am atenţionat să semneze responsabil şi dacă au semnat pentru o formă de protest, atunci când aceasta va fi organizată, să participe, să fim solidari”, a precizat Liviu Axinte.
Potrivit liderului LSI, principala nemulţumire este legată de nivelul salariilor şi de modul în care este aplicată legea salarizării funcţionarilor plătiţi din fondurile publice. „S-a stabilit că salariile din învăţământ se majorează cu un sfert din jumătatea neacordată. Era o diferenţă între decembrie 2018 şi 2022, cum era perspectiva aplicării Legii 153 şi atunci, un sfert din acea diferenţă s-a dat la 1 ianuarie 2019, încă un sfert la 1 ianuarie 2020 şi a rămas jumătate din diferenţă. Ori, acum, noi ar urma să primim doar o majorare de 3,7 – 3,8%”, a explicat Liviu Axinte.
Această majorare nu va fi acordată personalul nedidactic din şcoli, lucru cu care angajaţii din sistem nu sunt de acord. Mai mult, o parte din personalul didactic auxiliar, greşit încadrat în Legea 153, nu va primi nici un leu, pe motiv că a ajuns deja la nivelul maxim al salariilor, „nivelul acela maxim fiind foarte jos”. „Nu este în regulă ca aceşti colegi să nu primească niciun leu de doi ani. Referitor la majorare, spre exemplu, un profesor cu gradul I şi vechime de 20 de ani ar urma să primească de la 1 ianuarie 170 de lei brut. Când sunt făcute calculele de ansamblu, probabil că această majorare o fi însemnând ceva, o sumă mare, dar sumele care urmează a fi primite de colegi sunt infime”, a concluzionat Liviu Axinte.