Un tânăr care l-a prădat pe primarul comunei Concești a scăpat de pușcărie pentru că în momentul comiterii faptei era minor. Prin urmare, chiar dacă tânărul a recunoscut că a furat banii, judecătorii nu au avut cum să-l condamne, ci au dispus o măsură educativă și anume asistarea zilnică pe o perioadă de 6 luni, sub coordonarea Serviciului de Probațiune Botoșani.
Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Darabani și a rămas definitivă prin neapelare.
Povestea furtului întrece orice închipuire, întrucât băiatul, care venise la cerșit, a dat dovadă de un tupeu incredibil, cotrobăind prin cel puțin două camere. Ba mai mult, după ce a subtilizat teancul de bancnote, el s-a dus acasă și le-a dat o parte din bani părinților pentru ca aceștia să cumpere ce aveau nevoie prin gospodărie.
Furtul a avut loc în vara lui 2015, când primarul Costel Nazare, care a administrat mai multe afaceri de-a lungul timpului, a mers în oraș pentru niște cumpărături. Imediat ce a plecat, și-a făcut apariția Daniel L., de 14 ani, din comuna Cristinești, care venise însoțit de un frate mai mic, pentru cerșit. Soția primarului le-a oferit mai multe produse alimentare, așa cum obișnuia să facă, după care tânărul și fratele său au părăsit zona.
La scurt timp, primarul și-a sunat soția rugând-o să ia mai mulți bani de acasă pentru niște cumpărături mai consistente. A fost momentul în care suma, circa 97.000 de lei, a fost zărită întreagă. Era vorba de 86.800 de lei, bonuri de masă în valoare de 3.200 de lei, 120 de lire sterline și 565 de euro. După ce a luat o parte din bani, femeia, însoțită de cele două fiice, a plecat și ea în oraș, în locuință rămânând doar menajera, care călca rude într-o cameră de la etajul locuinței.
Fapte recunoscute în timpul audierilor
Ulterior, menajera a auzit de afara o voce, motiv pentru care a coborât la parterul locuinței, unde a găsit o femeie de etnie rromă, care a întrebat-o de primar, femeia părăsind locuința. Că totul a fost planificat, este greu de spus. Cert este că la scurt timp a revenit și Daniel L., vorba vine pentru a restitui o sacoșă goală, dar a cerut și un pahar cu apă. Părea să fie doar o suită de întâmplări, dar a doua zi primarul a realizat că nu mai sunt banii, iar într-un final a sunat la poliție.
Cercetările aveau să arate că hoțul sau hoții ar fi reușit să intre pentru că o ușă de acces în locuință rămânea mai tot timpul deschisă. În urma investigațiilor, anchetatorii au ajuns la Daniel L., însă prima dată puștiul nu a recunoscut nimic.
Ulterior, în timpul audierilor, el a recunoscut că a intrat în casă și a furat mai mulți bani din niște portofele, în două din camerele casei, de unde a subtilizat circa 32.000 lei precum și în jur de 30 de bonuri valorice, cu valoarea de 5 și 10 lei fiecare. Cu bonurile valorice, Daniel L., a cumpărat alimente, cu o parte din bani a cumpărat bolțari, a schimbat geamurile casei părinților săi, cărora le-a dat o şi parte din bani pentru a plăti unele daune la care fuseseră obligați prin hotărâre judecătorească, iar restul i-a folosit la cheltuieli zilnice la școală.
Hoţ pus să dea banii înapoi
Trimis în judecată, băiatul, care între timp a împlinit 20 de ani, a susținut că este de acord să restituite primarului 32.000 lei precum și contravaloarea tichetelor de masă (1.000 – 1.500 lei), dar nu a recunoscut că ar fi sustras 97.000 lei. Cum ușa locuinței era deschisă, judecătorii au aplicat principiul latin „in dubio pro reo”, și l-au crezut pe tânăr. Prin urmare, el a fost obligat să restituie 35.000 de lei și să plătească cheltuielile judiciare.
„S-a apreciat că măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice poate asigura cadrul reintegrării optime a minorului, prin controlul și îndrumarea acestuia în programul său zilnic. De asemenea, s-a apreciat oportună impunerea obligației de a urma un curs de pregătire școlară, iar în vederea asigurării unei supravegheri exterioare familiei, prezența la Serviciul de Probațiune la datele Fixate, ar contribui la reintegrarea socială a minorului”, au arătat judecătorii. Sentința a fost pronunțată în urmă cu circa trei săptămâni și a rămas definitivă prin neapelare.