Scandalul tablourilor false atribuite unor pictori celebri scoate la iveală noi amănunte. Potrivit anchetatorilor, picturile erau de fapt ale unor autori anonimi, însă cei implicați reușeau să imite semnăturile lui Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ștefan Luchian cu ajutorul unui proiector. Suspecții aveau grijă ca lucrările să fi fost datate în perioada în care marii pictori trăiau, iar dacă printre amatorii de tablouri erau și cunoscători ai artei plastice, suspecții invocau că picturile nu au fost tocmai reușite, nu erau cunoscute publicului larg și au fost recuperate în timp. Un rol cheie în această filieră l-ar fi jucat și expertul Cotinel Munteanu, care și-ar fi pus semnătura pe certificatele de expertiză ce însoțeau tablourile false. Ulterior, picturile erau vândute în colecții private. Așa au ajuns și anchetatorii pe fir, după ce o persoană a sesizat că tabloul cumpărat nu era nici pe departe opera marilor artiști. Circa 200 de tablouri falsificate ar fi fost vândute în acest sistem.
Scandalul a izbucnit zilele trecute, când polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au efectuat mai multe percheziții în București, Iași și Botoșani, la unele persoane implicate în acest dosar. În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian etc. Acesta a fost ajutat de un expert acreditat de Ministerul Culturii, respectiv Cotinel Munteanu,.
Angajat pe postul de șef Serviciu Muzeografie, Conservare, Restaurare, Supraveghere din cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Cotinel Munteanu figura pe lista experților autorizați de Ministerul Culturii, iar această activitate ar fi fost prestată în timpul său liber și în nume propriu. În vârstă de 61 de ani, el a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iași, clasa maestrului Dan Hatmanu (promoția 1985), iar într-o perioadă s-a stabilit la Tecuci (județul Galați), fiind profesor, muzeograf și director (2006-2010) al Muzeului Mixt din Tecuci. Ulterior, el s-a angajat la Muzeul Literaturii din Iași, după care a ajuns la Memorialul Ipotești. Presa ieșeană susține că expertul Cotinel Munteanu ar fi înființat o firmă în Iași, care îi poartă numele, și care ar avea ca obiect de activitate tocmai evaluarea bunurilor cu semnificație artistică.
Anchetatorii susțin că prin intermediul galeriei de artă Antic artmarket, situată pe Calea Victoriei din București, s-ar fi vândut aproximativ 200 de tablouri false cu sume între 6.000 și 7.000 de lei. Din acest motiv, cei implicați sunt cercetați pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală. „Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora”, au menționat anchetatorii.