Piața Centrală din Botoșani a fost luată cu asalt și în acest an de vânzătorii de brazi. Marcați sau nu, din pepiniere sau din păduri, aproape orice poți să găsești. Prețurile sunt, însă pe măsură și pornesc de la 70 de lei. „Avem brazi din propria pepinieră, dar și din Danemarca. Prețurile variază în funcție de mărimea, coroana brazilor și pornesc cam de 70 de lei, cel mai scump e în jur de 150 de lei (2m)”, a declarat un comerciant din Piața Centrală.
De asemenea, sunt comercianți care au adus brazi de la Cernăuți, iar prețurile pornesc de la 100 de lei cel mai ieftin și ajung până la 290 lei. „Am adus brazii de la Cernăuți, iar prețurile pornesc de la 100 de lei, iar cei mai scumpi sunt în jur de 290 lei. În acest an nu avem foarte mulți cumpărători, nu prea avem vânzare, cred că din cauza supermarket-urilor, mai ales că la Carrefour se poate intra fără certificat”, a spus o altă comerciantă.
Brazi pot fi cumpărați și din marile rețele comerciale din Botoșani. Aici, pe lângă brazii de plastic, se găsesc brăduți în ghivece, dar și brazi naturali aduși din pepiniere sau exploatații controlate. Prețurile variază de la aproximativ 50 de lei până la peste 400 de lei în anumite supermarket-uri.
Direcția Silvică va comercializa brazi doar dacă sunt confiscări
Și în acest an Direcția Silvică urmează să vândă brazi confiscați de organele de abilitate. „În județul nostru nu cresc brazi pentru pom de Crăciun. Noi nu aducem special ca să-i valorificăm către populație. Dacă vor fi confiscări de către organele abilitate, respectiv poliție, jandarmi, brazii vor fi dați în custodie către ocoalele silvice din cadrul Direcției, iar apoi îi vom valorifica la rândul nostru către populație. Acțiunile pe teren vor începe în perioada următoare”, a declarat Marius Havriș, directorul Direcției Silvice.
Directorul a mai precizat faptul că unul dintre motivele pentru care nu intenționează să aducă special brazi spre comercializare este faptul că există posibilitatea de a nu avea clienți, având în vedere că doritorii pot cumpăra brazi și din supermarket-uri. „Dedeman aduce brazi, la fel și Carrefour, dacă aducem și noi riscăm să nu-i putem valorifica”, a spus acesta.
Nici în anii trecuți Direcția Silvică nu a adus brazi special pentru a-i vinde, din același motiv. „Noi nu aducem ca să-i vindem. Ce s-a adus a fost din confiscări. Teoretic, noi nu am adus niciodată special ca să-i comercializăm. Asta ar însemna să-i aducem de la Suceava, să mai punem contravaloarea transportului și ajungem să concurăm cu supermarket-urile”, a adăugat Marius Havriș.