Surpriză de proporții în cazul polițiștilor de la Serviciul Rutier trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Imediat ce dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Botoșani și urma să fie desemnat completul de judecată, unii magistrați ai Secției penale s-au abținut în a prelua judeca dosarul cu pricina, din cauza unor incompatibilități. În schimb, alți judecători s-au declarat incompatibili după ce au analizat diferite măsuri preventive care i-au vizat pe o parte din inculpați. În urma acestei abțineri în bloc, a fost sesizată Curtea de Apel Suceava, care decis miercuri seară (n.r. – 8 decembrie a.c.), ca dosarul penal să fie judecat de Tribunalul Suceava, instanță egală în grad cu Tribunalul Botoșani. Prin urmare, dosarul va fi analizat în primă instanță în Camera preliminară, urmând ca judecătorii de drepturi și libertăți să verifice legalitate administrării probatoriului și a întocmirii rechizitoriului. Dacă dosarul va trece de această verificare a legalității, Tribunalul Suceava va stabili data la care va începe procesul propriu-zis.
16 polițiști de la Serviciul Rutier trimiși în judecată de DNA
La începutul acestei săptămâni, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Suceava dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, dintre care 16 polițiști și cinci șoferi, toți bănuiți de fapte de corupție. Potrivit DNA, în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier, printre care și un ofițer de poliție, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege. Toți sunt acuzați acum de luare de mită și/sau infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite. În schimb, în cazul ofițerului, procurorii anticorupție au reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată. În schimb, în cazul celor cinci șoferi trimiși în boxa acuzaților, procurorii au formulat trei acuzații – dare de mită, instigare la dare de mită și instigare la abuz in serviciu.
Schimb de șpăgi între județele Botoșani și Suceava
Transferul la Suceava a dosarului privind „Frăția șpăgii de la Rutieră” era cumva de așteptat, în condițiile în care soția unuia dintre inculpați este judecător. La fel s-a întâmplat luna trecută, când DNA a trimis în judecată 34 de persoane, angajați ai Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, instructori ai unor școli auto din Suceava, dar și diferiți intermediari, în așa numitul dosar „Fabrica de permise de la Suceava”. Atunci, toți judecătorii din cadrul Secției penale a Tribunalului Suceava s-au abținut de la judeca cauza, iar dosarul a fost repartizat la Tribunalul Botoșani.