Pesta porcină africană (PPA) continuă să facă ravagii în judeţ. Astfel, după ce luna trecută au fost depistate două noi focare, unul la mistreţi şi unul în cazul unor animale domestice, la începutul acestei săptămâni alarma a fost dată din nou. Astfel, luni, 6 decembrie, directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani, Ovidiu Arimițoaie, a nunţat că un nou focar de PPA a fost depistat pe un fond de vânătoare împădurit din comuna Vorona.
Suspiciunea a apărut în cursul zilei de vineri, după ce administratorul fondului a identificat trei leşuri de porci domestici, fără crotalii, într-un grad avansat de putrefacție. Acesta a anunţat medicul veterinar din zonă, care a prelezat probe pentru analize, ce au fost trimise la laboratorul din Suceava. Rezultatul, care a venit sâmbătă, a confrimat prezența virusului.
Din acest motiv localitățile Mănăstirea Vorona și Poiana au fost incluse în arealul de protecție, iar alte 18 localități din cinci unități administrativ-teritoriale ale județului se află sub supraveghere. Este vorba despre Icușeni, Joldești, Vorona Mare, Vorona-Teodoru, Cristești, Schit-Orășeni, Orășeni Deal, Orășeni Vale, Ghilănești, Corni, Serafinești, Balta Arsă, Tudora, Coșula, Pădureni. În zona de supraveghere au fost plasate și patru localități din comunele Fântânele și Liteni, din județul Suceava.
7 focare depistate de la începutul anului în județ
De la începutul anului și până în prezent au evoluat șapte focare PPA la porci domestic, dintre care șase cu proprietari. De asemenea, a fost înregistrat un focar în localitatea Cerbu, comuna Copălău, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Peste 500 de focare la nivel naţional
Potrivit ANSVSA, recent au fost stinse 44 de focare de pestă porcină africană (PPA), iar în data de 11 noiembrie mai erau active 549 de focare de PPA. Dintre acestea, 21 de focare în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 426.538 de porcine (animale afectate din focarele active).
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.932 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.