Doi bărbați din municipiul Botoșani, care au fost trimiși în judecată pentru organizarea ilegală de jocuri de noroc, au fost achitați de magistrați. Instanța a apreciat că faptele reținute în sarcina celor doi nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii. Ba mai mult, bărbații ar urma să primească și banii ridicați de anchetatori.
Pronunțată de Judecătoria Botoșani, sentința nu este definitivă, procurorii având posibilitatea să formuleze apel.
Partidă de poker stricată cu mascații din SAS
Ancheta în acest caz a început la sfârșitul lui 2017 când, în urma unei plângeri formulată de un bărbat, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un botoșănean, A.V.R., începând cu luna ianuarie 2017, ar fi organizat jocuri de noroc tip poker și rummy, fără a deține licență sau autorizație în acest sens, într-un local din centrul municipiului. Așa se face că pe 7 decembrie 2017, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, anchetatorii au organizat trei percheziții, dintre care una în localul public în care erau organizate jocurile de noroc și două, la locuințele celor doi bărbați.
A fost o adevărată desfășurare de forțe întrucât la operațiune au participat 20 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), aceștia beneficiind de sprijinul a 8 luptători ai Serviciului de Acțiuni Speciale și al specialiștilor Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
13 jucători duși la audieri la poliție
În urma percheziției în localul public, au fost identificate 13 persoane care jucau poker și rummy, jocurile fiind organizate fără licență sau autorizație. Cele 13 persoane au fost conduse la sediul IPJ pentru audieri.
De asemenea, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 1.200 de jetoane de poker, o masă de joc pentru poker, precum și sume de bani, în lei și euro, cercetările derulându-se sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de desfășurarea fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc și camătă.
Partide de poker organizate prin telefon
Audierile au scos la iveală că jucătorii erau anunțați cu privire la data și ora la care urma să aibă loc jocul de poker prin intermediul apelurilor voce și a mesajelor text. De asemenea, tot prin intermediul mesajelor text, se anunța și taxa de participare, care era de 200 lei, prin expresia „200 buy-in și 2/4 blind”, aceste aspecte reieșind atât din declarația martorilor, respectiv a participanților la jocul de poker, cât și din procesul-verbal de redare rezumativă a convorbirilor telefonice obținute în baza mandatelor de supraveghere tehnică autorizate de către Judecătoria Botoșani.
Despre modul de organizare, cu privire la participarea persoanelor invitate, prin mesajul text trimis se solicita confirmarea, folosindu-se expresia „ora 20:00, rog confirmarea”. De asemenea, pentru buna desfășurare a jocului pe care îl organiza, unul dintre suspecți, prin intermediul mesajelor text, comunica celor invitați și numărul persoanelor care confirmau prezența.
Dealeri plătiți din taxa de participare
Rolurile inculpaților, pe timpul desfășurări jocului de poker, erau bine stabilite, după cum a reieșit din declarațiile martorilor, respectiv al participanților la jocul de poke. Astfel, T.M. era dealer și împărțea jetoanele și cărțile de joc, iar A.V.R. avea rolul de a primi taxa de participare și de a păstra jetoanele care nu erau puse în joc, el fiind și cel care avea grijă ca alte persoane străine să nu intervină. Tot din declarațiile martorilor a reieșit că, atunci când un jucător (participant) dorea să părăsească jocul din motive obiective, acesta trebuia să îl plătească pe A.V.R. în lei, echivalentul jetoanelor pe care le avea.
Din taxa de participare percepută, se aduna un fond de premiere, din care, la sfârșitul partidei, se premia câștigătorul, iar cei doi organizatori primeau la rândul lor diverse sume care variau între 20-30 lei și 500-600 lei. De asemenea, din declarațiile participanților la jocul de poker a reieșit faptul că A.V.R. le-ar fi împrumutat de mai multe ori, atunci când rămâneau fără bani, diferite sume, dar pentru care nu le percepea dobândă atunci când le restituiau, deși denunțătorul susținuse că suspectul ar fi perceput o dobândă de 10% la sumele împrumutate.
Proces fără miză
În urma anchetei, Administrația Județeană a Finanțelor Publice a comunicat că suspecții, în calitate de persoane fizice, nu pot dobândi calitatea de organizator de jocuri de noroc, ci doar persoanele juridice.
În plus, firma care administra localul nu deținea licență de organizare a jocurilor de noroc și nici autorizație de exploatare a jocurilor de noroc, pentru niciun tip de joc de noroc. Așa se face că la finalul investigațiilor cei doi botoșăneni au fost trimiși în judecată pentru organizarea ilegală de jocuri de noroc. Doar că anchetatorii au omis un lucru – nu au precizat și eventualul prejudiciu.
Decizia magistraților – autoritățile au jucat la cacealma
Procesul s-a derulat la Judecătoria Botoșani și, din cauza pandemiei, judecata s-a prelungit până săptămâna trecută, când instanța a anunțat că rămâne în pronunțare. Însă, după administrarea întregului probatoriului, magistrații au ajuns la concluzia că acuzațiile nu se confirmă. Astfel, în opinia instanței, jocurile nu se derulau cu public, ci într-un cerc restrâns. Ba mai mult, anchetatorii nu au stabilit un eventual prejudiciu și nici cine ar fi partea păgubită, ceea ce relevă, în opinia instanței, că „fapta nu a produs rezultatul periculos pentru ordinea de drept”.
„(…) În speța de față nu s-a făcut dovada că inculpații ar fi oferit public un potențial câștig. Prin „oferirea publică” trebuie să se înțeleagă o ofertă făcută oricărei persoane, publicului în general, iar această ofertă trebuie făcută în așa fel încât să ajungă la cunoștință publică, adică orice persoană să știe de oferta inculpaților și să poată participa la jocul de noroc”, au invocat judecătorii. În plus, se mai arată în motivarea sentinței, cei doi bărbați nu ar fi organizat frecvent jocurile de noroc și în mod sistematic, adică într-un număr suficient de mare care să demonstreze un fel de îndeletnicire cu caracter profesional.
În aceste condiții, instanța a considerat că faptei pentru care inculpații au fost trimiși în judecată îi lipsesc elementele constitutive ale infracțiunii, astfel încât s-a dispus achitarea.
Activitățile de recreere nu sunt sancționate de lege
Cazul este primul de acest gen din istoria modernă a municipiului Botoșani și vine după modificarea Codului penal, atunci când jocurile de noroc au ajuns să fie sancționate sub o altă formă.
Astfel, dacă în trecut au existat persoane care au fost condamnate după ce au fost surprinse jucând barbut pe stradă, acum autoritățile trebuie să facă dovada că cei care organizează astfel de jocuri o fac sistematic, fără autorizație, într-un sistem organizat și în detrimentul ONJN, organizarea jocurilor de noroc fiind monopol al statului.