Acțiunile derulate în județ în privința verificării stadiului de aplicare a măsurilor din Planul Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) a aprins spiritele în ultima ședință a Colegiului prefectural. Considerând că multe acțiuni sunt formale, prefectul județului Dan Nechifor a răbufnit arătând că marii producători de deșeuri din județ continuă să se fie favorizați, în timp ce unele comune ajung să fie sancționate pentru abateri minore.
Începând din luna iunie, comisarii de mediu au verificat mai multe unități administrativ teritoriale (UAT-uri) din județ pentru a verifica stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale. Demarată pe 22 iunie, acțiunea se va finaliza pe 15 decembrie, conform Planului Anual General de Activități al Gărzii Naționale de Mediu. Acțiunile de inspecție și control au urmărit în principal asigurarea serviciului public de salubritate a localităților, respectiv existența contractelor cu operatorii de salubritate, dar și verificarea implementării sistemelor de colectare separată de către UAT-uri și existența punctelor de colectare și dotarea corespunzătoare a acestora. Totodată, comisarii de mediu au analizat dacă sunt utilizate sistemele de colectare separată a deșeurilor de către generatori (inclusiv populație), transportul separat al acestora (fără a fi amestecate), respectiv formularele de încarcare-descărcare aferente acestor transporturi. În timpul inspecțiilor a fost verificată și îndeplinirea țintei de reducere a cantității de deșeuri municipale depozitate de către UAT, pentru anul 2020, trasabilitatea deșeurilor municipale de le generator la valorificare/eliminare și depunerea declarațiilor privind obligațiile la fondul pentru mediu.
„Până la această dată au fost verificate 47 UAT-uri. S-au verificat cu precădere amplasamentele identificate în urma controalelor efectuate în anul 2020, dar și amplasamentele noi, care au fost semnalate prin sesizări și prin apariții mass-media. Contravențiile au fost încadrate în conformitate cu gravitatea lor și cu legislația incidentă, aplicându-se sancțiuni și stabilindu-se măsuri care să conducă la descurajarea acestor practici”, a arătat Cristina Kashyap, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani.
Din total sancțiuni, pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor au fost aplicate 59 sancțiuni, din care 23 au fost avertismente și 36 amenzi contravenționale în valoare totală de 507.500 lei. Sancțiuni, în valoare totală de 200.000 lei au fost aplicate UAT-urilor Vlădeni, Gorbănești, Frumușica, Darabani, Corni, Lozna, Broscăuți, Durnești, Concești.
Aspectele prezentate a atras o reacție acidă din partea prefectului Dan Nechifor, care a susținut că, deși există un plan județean de administrare a deșeurilor, acesta ar fi doar pe hârtie și că multe dintre acțiunile derulate de către responsabilii de la Mediu nu se îndreaptă spre marii producători de deșeuri, spre aglomerările urbane, ci tot spre unității mai mici. „Mie îmi place că există planul – și subliniez lucrul acesta, este foarte bun – dar probabil el funcționează numai pe hârtie. Pentru că eu nu am văzut nicio sancțiune pe municipiul Botoșani, care este cel mai mare producător de deșeuri din județul Botoșani. Câte sancțiuni sunt ? Zero. Zero lei, zero bani. Se face sortare în municipiul Botoșani? Nu domnule, nu se face la Frumușica, îi amendăm pe cei de la Frumușica”, a fost replica prefectului.