Săptămâna Educaţiei Globale a fost marcată la Grădiniţa 15 din municipiul Botoşani prin activităţi deosebite pentru copii. Coordonaţi de educatoarele Ana Alexa, Camelia Hriţuc, Mihaela Pintilie, Sorina Lupan, Dorina Condurache, Dora Alecu, Angela Costan şi Adriana Constantinescu, preşcolarii au fost participat la proiectul „Alimentația sănătoasă – premisă a unui stil de viață sănătos”.
„Piramida alimentelor sănătoase”, „Ce ar trebui să mănânci ca să fii sănătos?”, ,,Ce a cumpărat mama de la market?”, „Să învățăm gusturile!”, „Povestea salatei de legume”, „Cearta legumelor”, „Povestea vitaminelor”, „Fructe și legume personificate”, „Doctorul nu va veni, de vei mânca sănătos zi de zi!” au fost doar câteva dintre subiectele abordate.
Astfel, s-a discutat cu copiii despre efectul alimentelor asupra organismului în general, dar și asupra dinților în special. Preșcolarii au aflat despre modul cum pot fi conservate legumele. Au exprimat opinii despre ce se poate întâmpla atunci când consumă alimente nesănătoase și au numit alimentele nesănătoase. Pentru încurajarea respectării unui stil de viață sănătos, a fost organizat un carnaval – divertisment.
„Ca educatori şi ca părinţi avem o responsabilitate enormă”
„Copiii sunt comoara noastră. Sănătatea e temelia pe care își vor construi edificiul vieții. Ca educatori și ca părinți, avem o responsabilitate enormă, cu totul deosebită și specifică timpurilor în care trăim. Este important să luăm măsuri urgente în privința alimentației noastre și a copiilor noștri. Cu cât mai curând, cu atât mai bine. Factorii care ne influenţează sănătatea sunt din ce în ce mai nocivi şi mai agresivi. Dacă poluarea ne afectează sănătatea cu sau fără voia noastră, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, ţin de noi înşine, de educaţia primită. Astfel, prin acest proiect încercăm să-i determinăm pe copii să adopte un stil de viață bazat pe o alimentație sănătoasă: consumul zilnic de fructe si legume, consumul de apă în detrimentul băuturilor dulci, consumul de alimente sănătoase”, a declarat Ana Alexa.
Potrivit cadrului didactic, în urma acestui proiect rămân atitudini și comportamente civilizate, dar şi exemple de implicare colectivă.
„Vârsta preşcolară este cea mai propice pentru a asimila un model de alimentaţie sănătoasă, şi, în general, un model de stil de viaţă sănătos. Iar acest model poate fi transmis cel mai bine copilului de principalele persoane prezente în viaţa lui, părinţi, bunici, educatori”, a concluzionat Ana Alexa.