Polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret au descoperit, ascunse în plafonul unui microbuz condus de un bărbat cu dublă cetățenie româno-ucraineană, 7.000 de capsule antivirale de proveniență ucraineană.
Captura a fost realizată luni, pe 22 noiembrie a.c., în jurul orei 13.30, când în Punctul de Trecere a Frontierei Siret s-a prezentat, pentru efectuarea controlului specific pe sensul de intrare în țară, un bărbat cu dublă cetățenie româno-ucraineană, în vârstă de 46 de ani, care conducea un microbuz înmatriculat în Ucraina.
Existând suspiciuni cu privire la marfa transportată, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra microbuzului, persoanei și bagajelor. Astfel, în plafonul mijlocului de transport a fost descoperită ascunsă, în vederea sustragerii de la controlul vamal, cantitatea de 350 de cutii ce conțineau 7.000 de capsule antivirale (Arbivir) de proveniență ucraineană, medicamente pentru care bărbatul nu deținea documentele legale pentru transport sau import.
Medicamentele în valoare totală de 17.500 de lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancționat contravențional de către reprezentanții Biroului Vamal Siret cu amendă în valoare de 4.000 de lei.
Pe10 noiembrie a.c., Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a anunțat că medicamentul Arbidol și Arbivir nu este autorizat în țara noastră. Produs de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina , Arbivir-Zdorovie se utilizează în profilaxia și tratamentul gripei A și B. În schimb, Agenția Națională a Medicamentului a subliniat că, potrivit prevederilor art. 704 alin (1) din Legea 95/2006, republicată, „niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizație de punere pe piață emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizație eliberată conform procedurii centralizate”.
„Referitor la unitatea de fabricație din Rusia a medicamentului Arbidol, este necesar ca aceasta să dețină o autorizație de fabricație/un certificat de bună practică de fabricație emis de o autoritate competentă din UE. Precizăm că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislația în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir”, se mai arată într-un comunicat emis de ANMDMR.