spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeInterviuPRIMARII BOTOŞANIULUI: „Suntem un oraş invidiat în judeţul Botoşani”

PRIMARII BOTOŞANIULUI: „Suntem un oraş invidiat în judeţul Botoşani”

Relu Tîrzioru susţine că oraşul pe care îl conduce are facilităţi puţin cunoscute la nivel naţional, printre care cea mai bună apă, iar acum face paşi pentru a deveni independent din punct de vedere energetic

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

– Oraşul Săveni cunoaşte o dezvoltare fără precedent…

– Faptul că există continuitate în Primăria Oraşului Săveni spune foarte mult în privinţa calităţii actului administrativ. Activitatea noastră este coerentă şi depăşeşte bariera unor investiţii punctuale. Oraşul Săveni este într-un amplu proces de modernizare pe toate palierele şi într-o creştere naturală şi firească. Aici aş vrea să amintesc de aducţiunea de apă de la Prut, din 2016, investiţie care a costat 10 milioane de euro. Cred că avem cea mai bună apă la nivelul judeţului Botoşani şi poate la nivelul României. Totodată, putem aminti de muzeu, Centrul cultural, parcări, învăţământ, sănătate. Putem aduce în atenţia opiniei publice şi spre ştiinţa multora faptul că avem Unitate de Asistenţă Medico Socială cu 45 de paturi pe care am adus-o la finanţare şi la exploatare cu fonduri europene şi cu fonduri guvernamentale, contribuţia Primăriei Săveni fiind de 33%. La Spitalul orăşenesc am reuşit, cu fonduri proprii, să facem şarpanta şi să dotăm farmacia. Tot aici am atras o finanţare din sponsorizări de 200.000 de euro în echipamente medicale noi. În acest an am atras trei medici tineri care, zic eu, o să redea viaţa Spitalului Săveni.

– La această dată, oraşul Săveni este un mare şantier.

– Avem foarte multe lucrări şi toate sunt importante. Un proiect foarte important este reabilitarea Liceului Săveni. Aici am investit deja 3,7 milioane de euro şi mai avem foarte puţin până la finalizarea lucrărilor. Un liceu în care copiii din Săveni şi zonele limitrofe oraşului învaţă în condiţii de invidiat la nivelul judeţului Botoşani. Tot în curtea liceului se lucrează la o bază sportivă, investiţie finanţată de Compania Naţională de Investiţii. Sperăm ca la sfârşitul anului să ne apropiem de finalizarea acestui obiectiv.

– Aveţi investiţii importante şi în domeniul sportului?

– Avem deja un teren de sport multifuncţional. Celor care contestă faptul că facem săli de sport şi terenuri de sport le transmit că aceste investiţii sunt pentru copiii şi nepoţii lor. Eu nu mai fac sport. Băiatul meu e jucător profesionist şi sper să-şi încheie activitatea la cel mai înalt nivel. Ar fi o onoare pentru oraşul Săveni să-l avem sportiv în Săveni, la nivelul la care el practică acest sport, handbalul, mă refer. Aceste obiective sportive sunt pentru copiii şi elevii din Săveni, cu titlu gratuit, în toată perioada din zi, de dimineaţă până seara. Toate orele de sport se desfăşoară într-un mod corect în aceste locaţii, pe care mulţi le contestă. La această dată avem un complex sportiv în execuţie, un complex sportiv foarte generos şi foarte frumos. Cred că va fi perla oraşului, în cel mai scurt timp. Un complex sportiv care include un teren de fotbal cu suprafaţă sintetică şi tribune acoperite, teren de baschet şi teren de volei, cu vestiare, cu toate condiţiile, la norme europene.

– Cum se prezintă drumurile în oraşul Săveni?

– Finalizăm un proiect PNDL II de asfaltare drumuri, un proiect de 10 kilometri de asfalt, integrat cu 4-5 kilometri de asfalt, lucrări finanţate de la bugetul local. Reuşim astfel să asigurăm un mediu civilizat şi acces la căi rutiere moderne, normale, tuturor cetăţenilor oraşului Săveni. În perioada următoare mai avem un proiect depus care vizează asfaltarea a încă 10,5 kilometri, proiect care va încununa şi va finaliza drumurile în proporţie de 98%.

– Ştim că oraşul Săveni a fost dat ca exemplu la nivel european în privinţa proiectelor care vizează protejarea mediului înconjurător.

– Da. Am modernizat sistemul de iluminat public. Avem iluminat de tip led. Pe energie verde avem o centrală fotovoltaică, pe fonduri norvegiene, care este la cheie, trebuie doar să facem racordul în sistemul naţional. Tot pe energie verde avem un proiect de 500.000 de euro pe fonduri norvegiene care vizează eficientizarea energetică a instituţiilor publice.

– Am văzut că şi domeniul social reprezintă pentru dumneavoastră o prioritate.  

– Avem un bloc cu 24 de apartamente, locuinţe sociale, unde gradul de execuţie este de peste 80%. Investiţia este finanţată de Ministerul Dezvoltării. Valoarea totală a investiţiei este de 5,2 milioane, contribuţia locală fiind de 1,4 milioane de lei. Mai avem un bloc ANL cu 24 de apartamente, lift, parcări, undeva în faţa Centrului cultural, în actuala curte a bazarului. Lucrările vor începe în scurt timp. Bazarul va fi transferat în incinta pieţei agroalimentare, unde vom face zonă de produse industriale, pentru că şi comerţul trebuie să fie civilizat şi oamenii trebuie să stea în condiţii absolut normale. Piaţa va fi finanţată prin AFIR, deci tot cu fonduri europene, va fi modernizată şi va fi cum este Piaţa Viilor Botoşani. Avem tot pe fonduri europene un centru de zi, pe care îl avem în execuţie. Pe locuinţe locuinţe sociale am terminat proiectarea a cinci case cu etaj, care vor fi construite pentru familiile cu mulţi copii. Gândul care mă macină şi din anul 2022 o să-l vedeţi în practică – transformarea oraşului într-un oraş social-cultural-sportiv pentru că acoperim toată paleta aceasta de investiţii. Sper şi chiar am sponsori care vor să intre în acest proiect care vizează sprijinirea copiilor. Vrem ca niciun copil să nu se trezească în altă parte decât în pătuţul lui. Ne dorim ca toţi copiii să aibă rechizite, haine pentru şcoală şi pentru orele de sport. Şi singura răsplată pentru autoritatea locală va fi simbolică, şi anume ca toţi aceşti copii să fie angrenaţi în activităţi culturale, sportive sau de oricare altă natură. Ne dorim ca de mici să-i îndrumăm pe copii către carte, pentru că educaţia este foarte importantă în viaţa fiecărui om.

– Ce ne puteţi spune despre proiectul vizând regenerarea urbană?  

– Avem un proiect ambiţios care rivalizează cu tot ceea ce am muncit până acum. Intră în reabilitare Şcoala 1, Grădiniţa cu program prelungit, Şcoala 2 de pe strada Ştefan Cel Mare. Acolo vom face şi o sală de sport de mici dimensiuni, în aşa fel încât copiii să aibă condiţii decente pentru orele de sport. În cadrul acestui proiect avem şi un bloc cu 12 apartamente, locuinţe sociale. Acest bloc va avea dotări integrale, adică de la televizor, lingură, furculiţă, mobilier. Beneficiarii vor intra în locuinţe numai cu hainele. Pe infrastructură avem reabilitarea drumului Doctor Ciucă. În spatele Primăriei va fi amenajată o parcare. Parcurile din stânga şi din dreapta primăriei vor fi reabilitate. Piaţeta din faţa primăriei va fi reconfigurată. Tot pietonalul va fi modernizat, va fi dotat cu mobilier inteligent şi va fi prelungit până în dreptul centrului cultural. Toate accesele la blocuri vor fi pavate. De acolo până la ieşirea din oraş vor fi create locuri de parcare, în aşa fel încât să nu mai fie ambuteiaje în zilele de târg şi să creăm un confort sporit oamenilor care activează şi locuiesc în acea zonă. Pe acelaşi proiect, avem parcuri de joacă şi de odihnă în toate satele, Bodeasa, Bozieni, Chişcăreni şi două în oraşul Săveni.

– Ce planuri de viitor aveţi?

– Marea realizare cu care vin în faţa cetăţenilor este că s-a obţinut aprobarea unei conducte de gaz de la Băluşeni la Săveni. Investiţia o face Transgaz. Faptul că am trecut de comisia tehnico-economică a Transgaz spune foarte mult. Urmează proiectare şi execuţie, timp în care noi dăm drumul la studiile de fezabilitate în aşa fel încât să obţinem finanţări pentru implementarea acestui proiect. Este un alt proiect de anvergură, după cel care a vizat conducta de apă de la Prut. Cu ceva timp în urmă, când la Consiliul Judeţean nu era o activitate susţinută, m-am substituit cumva CJ , nu că s-ar întâmpla asta şi acum, pentru că doamna Doina Federovici este un redutabil preşedinte de CJ şi zic eu va schimba faţa judeţului. Atunci am creat o Asociaţie de Dezvoltare Intracomunitară pe care o conduc. Nu a crezut nimeni că vom aduce gazul la Săveni. Mai mult, am depus proiectul de extindere a reţelei de apă şi canal. Este un proiect foarte interesant, în valoare de 26 de milioane de euro. Este un proiect finanţat prin POIM şi sunt absolut convins că proiectul va fi realizat. Consider că toţi cetăţenii au dreptul la condiţii normale de trai.

– Despre sporirea confortului cetăţenilor care locuiesc la bloc ce ne puteţi spune?

– Anveloparea blocurilor şi încălzirea centralizată este un alt proiect de suflet, care nu suportă amânare. Am făcut mulţi paşi pentru a atrage fonduri în această direcţie şi aici doresc să am sprijinul cetăţenilor. Cetăţenii care locuiesc la bloc ar trebui să înţeleagă că nu putem să depunem proiecte dacă nu se organizează în asociaţii de proprietari. Urmează în scurt timp să avem întâlniri cu cetăţenii pentru ca ei să vadă că nu numai atunci când avem nevoie de voturi ajungem la uşa lor. Consider că este important sistemul de încălzire în sistem centralizat, mai ales că la această dată avem 1.300 de apartamente, la care se adaugă instituţiile publice din oraş. Încălzirea în sistem centralizat ar crea un confort sporit, plus preţuri foarte mici faţă de ceea ce se întâmplă cu soluţiile alternative la această oră.

– În concluzie, urmează încă multe proiecte în Săveni.

– Eu cred că suntem un oraş invidiat în judeţul Botoşani şi nu numai, şi faptul că toate realizările şi toate proiectele de viitor sunt în agenda noastră de lucru cred că spune foarte mult. În fiecare zi vreau să fac mai mult bine pentru cât mai mulţi cetăţeni. Îmi doresc ca toţi cetăţenii să se bucure de ceea ce poate să facă primarul Relu Tîrzioru. Sper să rămân un om echilibrat şi Dumnezeu să mă ajute în continuare în activitatea mea care vizează dezvoltarea comunităţii. În 2008 am candidat la primărie cu sloganul „Fapte nu vorbe” şi vreau să vă asigur că, de atunci, în fiecare om care a intrat în primărie mi-am văzut părinţii, bunicii, am văzut oameni plini de nevoi, strigăte de disperare, de ajutor. Consider că am reuşit să alin multe dintre nevoile oraşului Săveni. Normalitatea este să punem Săveniul înapoi pe o hartă corectă, acolo unde îi este locul, pentru că noi suntem un oraş cu tradiţie în judeţul Botoşani. Asta ne motivează şi ne obligă să facem bine.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...