Salonul Internațional de Caricatură – Botoșani – România – 2021, organizat în memoria marelui muzician român George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc 140 de ani, a fost o manifestare de o amploare deosebită, reliefată prin numărul artiştilor participanţi, calitatea lucrărilor şi miile de accesări zilnice ale site-ului Salonului.
Organizat sub patronajul Consiliului Județean Botoșani și al Muzeului județean Botoșani în cadrul manifestărilor tradiționale George Enescu, Salonul și-a câștigat deja un loc aparte în spațiul manifestărilor de acest gen organizate pe mapamond prin cele 312 lucrări primite de la 237 de concurenți din 61 de țări.
Experiența și autoritatea profesională a membrilor juriului, care a avut în componență personalități în domeniu din Bulgaria, Brazilia, Malaezia, Maroc, Polonia, Portugalia, România și Rusia au asigurat o evaluare competentă și obiectivă a concurenților urmărind exigențele regulamentului Salonului, calitatea artistică și simbolistica lucrărilor.
Ierarhia finală a concursului, comunicată de preşedintele juriului, Doru Axinte, a fost următoarea: Premiul I – Walter Toscano din Peru; Premiul al II-lea – Marian Avramescu din România; Premiul al III-lea – Ulisses Araujo, din Brazilia. Cele trei premii au fost sponsorizate de fondatorul Salonului – ”Artopol s Art Debelly”.
Au fost oferite cinci mențiuni: Zoran Tovirac (Serbia), Javier Richard (Uruguay), Jiwenk (Indonezia), Luis Carlos Fernandes (Brazilia), Morhaf Youssef (Siria). Mențiunile au fost sponsorizate de firma „Formens”.
Marele Trofeu, oferit de ”Artopol s Art Debelly”, a fost câștigat de Alexandru Plăcintă din Republica Moldova iar menţiunea specială, sponsorizată de „Roland Partners”, a fost primită de Payam Vafatabar din Iran.
Potrivit organizatorilor, pașii următori ai proiectului sunt: realizarea unei expoziții cu 100 de lucrări selectate, editarea Catalogului Salonului și organizarea manifestărilor care vor însoți expoziția, finalizate cu Gala organizată la Ateneul Român, în luna martie 2023.
„Faptul că s-au primit la Botoșani sute de lucrări ale unor artiști plastici din Statele Unite până în Myanmar, din Argentina până în Taiwan, din India, China, Indonezia, sau Malaezia până în Egipt și Maroc, din Israel și Palestina și nu în ultimul rând din Anglia, Franța, Germania, Italia sau Rusia este o premieră pentru județul nostru. Din România au participat un număr de 31 de artiști plastici, între aceștia fiind și doi botoșăneni: Liviu Șoptelea și Florin Grosu”, au mai transmis organizatorii manifestării.