Din cauza datoriilor foarte mari la furnizorul de energie electrică, operatorul de apă a fost cât pe ce să fie decuplat de la rețea. Situația a fost recunoscută de vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bogdan Dăscălescu, care a precizat că pentru a se evita această situație a fost nevoie de semnarea unui nou contract cu un alt furnizor de electricitate.
Problemele s-au acutizat după ce Nova Apaserv a fost executată silit de Aquaterm, în urma unui proces pierdut la Curtea de Arbitraj. Pus în situația să plătească 7,6 milioane de lei, operatorul de apă s-a ales cu conturile blocate, iar datoriile către principalii furnizori de servicii au început să crească.
Decizia privind renunţarea la contract a venit din Germania
Situația a devenit extrem de gravă în urmă cu aproape două luni, când facturile la energia electrică au crescut de la 700.000 de lei, la aproape 1,3 milioane de lei. În condițiile în care operatorul de apă avea deja datorii către E.ON în valoare de peste 5 milioane de lei, furnizorul de electricitate a trimis mai multe notificări de deconectare. Era vorba de o deconectare treptată și parțială, fiind vorba în primul rând de clădirile administrative, nu neapărat stațiile de pompare a apei.
„Convenisem inițial să le plătim, eșalonat, câte un milion de lei lunar, însă, după ce facturile lunare au crescut la peste 1,3 milioane de lei, au solicitat să achităm câte 2 milioane de lei în fiecare lună. Am fost dispuși să cesionăm o parte dintre clienți, care aveau facturi lunare ce însumau 2 milioane de lei, așa încât să încaseze ei direct banii, dar nu au fost de acord. Din câte se pare, decizia privind renunțarea la contractul cu noi nu a venit de la centrala din România, ci direct din Germania”, a recunoscut Bogdan Dăscălescu.
„A fost încheiat un nou contract”
Prin urmare, în urma notificărilor primite de la E.ON, societatea a trebuit să caute imediat un alt furnizor de electricitate pentru a încheia un alt contract. Iar acest lucru s-a întâmplat săptămâna trecută, când Nova Apaserv a devenit client ENEL.
„A fost încheiat un nou contract de furnizare a energiei electrice, însă pe o perioadă mult mai scurtă, de 6 luni”, a adăugat Bogdan Dăscălescu. Situația a fost recunoscută și de directorul operatorului de apă, Liviu Ștefan, care a precizat că în momentul de față nu se cunosc cu exactitate datoriile către E.ON. „Vom încerca să obținem un grafic de eșalonare”, a precizat Liviu Ștefan.
„Firma a rămas fără lichidităţi”
În luna aprilie, CJ a înaintat către Instituţia Prefectului o adresă oficială prin care solicita inițierea unei hotărâri de Guvern pentru alocarea sumei de 10.455.526 lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului, pentru a nu intra într-un blocaj economic în plină pandemie de SARS-CoV-2, menționându-se că Nova Apaserv a amânat plata unor rate către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), doar că răspunsul a fost negativ.
Luna trecută a fost numit un nou Consiliu de Administrație din care fac parte Doru Constantin (PSD), Gabriel Atudoroae (ALDE), Ionel Dimitrovici (ALDE), Dumitru Pascariuc (PSD) și Ioan Comarița (PSD).