spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCJ apără administratorul gropii de gunoi

CJ apără administratorul gropii de gunoi

♦ Şefii CJ spun că situaţia de la depozitul judeţean de deşeuri nu e atât de gravă, dar ameninţă constructorul cu un proces uriaş
♦ Comisarii de mediu au semnalat greşeli uriaşe din partea administratorului depozitului, dar şefii CJ caută vinovaţi în altă parte

Situația de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni continuă să agite spiritele. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Dorin Birta, a acuzat ieri faptul că scandalul ar fi fost creat artificial și că problemele nu ar fi atât de grave. El susține că ultimul control al Gărzii de Mediu a fost făcut după ce el a solicitat discutarea situației în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru adoptarea unor măsuri cu caracter pro-activ tocmai pentru a nu se ajunge într-o situație critică.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Noi am sesizat CJSU pe 2 noiembrie, după ce am luat mai multe măsuri. După controlul Gărzii de Mediu din martie, am solicitat o expertiză tehnică pentru a vedea care este situația reală, după care, întrucât informațiile nu erau clare, am solicitat o contraexpertiză de la un profesor universitar de la Iași. Acesta a fost la fața locului, dar nu a vrut să se antepronunțe și a solicitat un termen de șase luni, interval în care au fost efectuate o serie de măsurători specifice. Pe baza concluziilor specialiștilor au fost stabilite lucrările care trebuie efectuate, am asigurat banii necesari și am declanșat procedurile pentru realizarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii. În acest context am solicitat un punct de vedere de la CJSU, să vedem dacă putem obține avizele și autorizațiile necesare în regim de urgență, astfel încât să demarăm cât mai repede lucrările de consolidare. Doar că la două zile de la informarea către CJSU, a urmat controlul Gărzii de Mediu”, spune Dorin Birta.

CJ dă în judecată constructorul

În plus, susține vicepreședintele CJ, alunecările de teren nu afectează celula de depozitare și nu există niciun pericol de deversare a levigatului. „Alunecările de teren afectează doar o porțiune, dincolo de stația de epurare, și nu pun în pericol depozitul, care se află la câțiva metri distanță. Cât despre membrana de protecție, ea nu a fost afectată și nici nu avea cum să fie afectată”, a adăugat Dorin Birta, care a subliniat că în expertiza tehnică efectuată s-a menționat că tasările din digul de protecție ar fi apărut după ce constructorul nu ar fi respectat proiectul în privința calității pământului pentru realizarea digului.

„Digul este realizat din pământ tasat, dar pământul trebuia să aibă o anumită calitate și trebuia adus din altă parte, ori, din câte se pare, ei au folosit pământul de acolo. Conform procedurilor, am invitat constructorul la două runde de discuții. Acesta a ajuns la fața locului de fiecare dată, însă a refuzat să-și asume răspunderea. Acum, urmăm pașii pentru a deschide o acțiune în instanță împotriva acestuia”, a mai spus vicepreședintele CJ.

„Nu există niciun pericol”

Cât privește acuzele formulate de cei de la Mediu, potrivit cărora operatorul care administrează CMID Stăuceni ar fi încălcat de la bun început regulamentul de exploatare și funcționare pentru care fusese emisă autorizația de mediu, prin nerespectarea procedurii de depunere și acoperire a deșeurilor în celula de depozitare, care ar fi dus mai apoi la funcționarea necorespunzătoare a stației de epurare și de nevoia de instalare de noi capacități, oficialul CJ nu a spus nicio vorbă.

„Nu există niciun pericol ca levigatul să se scurgă. Noi asta am cerut de la bun început – să fim lăsați să folosim instalația de osmoză inversă, dar tot ei (n.r. – cei de la Mediu) au închis-o, în condițiile în care acest tip de instalație este folosit în alte 24 de județe. Dacă ne lăsau, alta ar fi fost situația acum. De altfel, și acum am solicitat o derogare să ne lase să o folosim timp de șase luni, însă ni s-a impus să evacuăm levigatul. Punctul nostru de vedere este altul – nici nu trebuie să-l scoatem în totalitate de acolo pentru că lucrările de consolidare nu au nicio treabă cu celula de depozitare. Se forează la baza digului și se toarnă beton pentru realizarea unei armături. Levigatul nu are nicio treabă. După noi, trebuie să eliminăm maxim o treime din el”, a completat Dorin Birta.

Situaţie analizată în CJSU

De partea cealaltă, prefectul județului, Dan Nechifor, a precizat că situația de la Stăuceni va fi analizată în viitoarea ședință a CJSU, tot atunci urmând să se decidă care sunt soluțiile și care sunt pașii de urmat. „Așteptăm punctul de vedere de la Inspectoratul în Construcții și Sectorul de Gospodărire a Apelor, după care va fi convocată ședința CJSU”, a spus Dan Nechifor.

Depozitul de la Stăuceni a fost făcut cu fonduri europene, iar lucrările au început în 2012. Cu toate acestea, CMID Stăuceni a fost pus în funcțiune abia în septembrie 2016.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...