spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTOfițer de poliție lăsat fără permisul de conducere de un coleg de...

Ofițer de poliție lăsat fără permisul de conducere de un coleg de la Rutieră

Un ofițer de poliție, care susține că se afla în misiune, a fost lăsat fără permisul de conducere chiar de un coleg de-al său din cadrul Biroului Rutier. Ofițerul a contestat sancțiunea în instanță, dar Judecătoria Botoșani a menținut măsurile dispuse de agent. Hotărârea magistraților a fost atacată cu apel, iar verdictul va fi dat de Tribunal.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Șef la o structură de poliție din județ, subcomisarul Mihai C. plecase la serviciu, în dimineața zilei de 10 aprilie a.c., la volanul mașinii personale, un autoturism Audi, dar pe Șoseaua Iașiului din municipiul Botoșani, pe tronsonul dintre cartierul Afla Land și complexul Lebăda, el a fost surprins de un echipaj al Poliției Rutiere, care acționa cu radarul TruCAM, în ce gonea cu 101 km/h, depășind viteza legală pe acel sector de drum cu 51 km/h. Tras pe dreapta, ofițerul a fost sancționat cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, însă agentul i-a aplicat și măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

După numai două zile de la primirea procesului verbal, subcomisarul Mihai C. a contestat sancțiunea la Judecătoria Botoșani considerând că viteza menționată nu a fost cea reală, iar fapta reținută în procesul-verbal nu corespunde realității întrucât la acel moment circula în spatele unui alt autoturism care nu a fost oprit. De asemenea, a punctat ofițerul, procesul verbal nu era scris citeț și nu se înțelegea descrierea faptei, iar radarul cu pricina ar avea o toleranță de 4%.

A urmat procesul, iar Biroul Rutier a trimis la dosar și înregistrarea făcută de radarul TruCAM, dar și copii după toate actele privind atestarea radarului, iar probele au fost edificatoare. „Din vizionarea înregistrării depuse la dosar (…) se observă la min. 09.00.49.018 că petentul a fost surprins tocmai când accelera și, în consecință, a ajuns foarte rapid în spatele autoturismului care se afla pe același sens de mers, dar nu în imediata apropiere a petentului. De altfel, se poate observa cu ochiul liber faptul că cele două autoturisme circulau cu viteze diferite, însă, în orice caz, prin aparatul radar s-a efectuat înregistrarea vitezei cu care circula petentul ca fiind cea care depășea limita legală pentru acel sector de drum”, au punctat magistrații. În ce privește susținerea subcomisarului potrivit căreia se afla în misiune, instanța a constatat că, într-adevăr, potrivit planului de acțiune întocmit chiar de către ofițer pentru ziua de 10 aprilie 2021, intervalul 09.00-14.00, acesta urma să își exercite atribuțiile de serviciu pe raza unor comune din județul Botoșani. Totuși, având în vedere ora și locul constatării contravenției – 09.00, municipiul Botoșani – și intervalul orar în care ofițerul trebuia să se afle la serviciu, instanța a apreciat că deplasarea către locul de muncă nu semnifică faptul că se afla în misiune.

„Instanța reține că depășirea vitezei maxime admise pentru sectorul de drum constituie o faptă care pune grav în pericol valorile sociale ocrotite de normele juridice (siguranța circulației, viața și integritatea persoanelor, integritatea bunurilor), fiind necesară sancționarea contravenientului potrivit dispozițiilor legale. Instanța apreciază că, deși petentul solicită anularea sancțiunilor, la încheierea procesului-verbal a fost respectat principiul proporționalității, având în vedere și istoricul contravențional al acestuia (petentul fiind sancționat pentru 6 fapte de aceeași natură într-un interval de 1 an și 3 luni, în anii 2019 și 2020)”, se mai arată în motivarea instanței.

Cu toate acestea, ofițerul a atacat cu apel hotărârea Judecătoriei, cazul urmând să fie soluționat definitiv de Tribunal.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
3.7 ° C
3.9 °
3.6 °
74 %
2.5kmh
6 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...