Timp de mai multe luni, fostul primar, fostul viceprimar și preotul din comuna Mihălășeni ar fi mers de mai multe ori în Republica Moldova, cu mașina primăriei, carburantul fiind decontat din banii publici.
Cazul a fost scos la iveală de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni, care au dispus în urmă cu câteva zile trimiterea în judecată a patru persoane, toate acuzate de delapidare. Faptele s-ar fi petrecut din vara lui 2018 și până la începutul lui 2019 „Prejudiciul nu este mare, însă trebuie să se înțeleagă faptul că bunurile primăriei trebuie să se folosească în interesul primăriei”, a spus Bogdan Alexoaie, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni.
Potrivit anchetatorilor, totul s-ar fi întâmplat după sfârșitul orelor de program când patru persoane – fostul primar al comunei, Gianin Loredan Buraga, fostul viceprimar Ilie Hrițcu, preotul Ionuț Adrian Botezatu și Laurențiu Ciprian Buraga, fratele fostului primar, ultimul angajat ca șofer în cadrul primăriei, s-ar fi deplasat de mai multe ori în interes propriu, în Republica Moldova, cu autoturismul de serviciu.
Citați pentru a fi audiați, cei patru au respins acuzațiile și s-au declarat nevinovați, susținând că deplasările ar fi avut loc în cadrul unor parteneriate cu autoritățile locale din țara vecină. Cu toate acestea, cei patru nu au prezentat vreun document în acest sens. Prin urmare, procurorii au dispus trimiterea lor în judecată, presupusul prejudiciu fiind estimat la peste 700 de lei, aici fiind vorba de contravaloarea carburantului consumat pentru drumurile dus-întors pe ruta Mihălășeni – Republica Moldova.
„Prejudiciul nu a fost recuperat”
Gurile rele spun că de fapt aceștia ar fi fost la rude, întrucât unul dintre cei patru ar avea rude dincolo de Prut, dar și la cumpărături, la un magazin aflat la numai câțiva kilometri de Punctul de Trecere a Frontierei Costești (Republica Moldova), prețurile de aici fiind ceva mai mici decât cele practicate în România. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei patru vor beneficia însă de prezumția de nevinovăție.
Cert este că, în primă fază, judecătorii vor analiza legalitatea administrării probatoriului și a întocmirii rechizitoriului și abia ulterior se va stabili dacă acuzațiile procurorilor rămân în picioare și dacă va fi un proces sau nu. Cert este că Primăria comunei Mihălășeni s-a constituit parte civilă în dosar, prejudiciul fiind de 751 de lei. „Suma nu este mare, dar prejudiciul nu a fost recuperat”, a spus actualul primar al comunei, Claudiu Daniel Chelariu.
Revocat de ANI
Fostul primar al comunei Mihălășeni, Gianin Loredan Buraga, a fost revocat în funcție la începutul lui 2017, după ce Agenția Națională de Integritate a stabilit că aceasta s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut și îndeplinit simultan funcția de primar și cea de administrator al unei societăți, fapt neacceptat de lege.
Atribuțiile funcției au fost preluate ulterior de viceprimarul Ilie Hrițcu, care l-a angajat mai apoi pe fostul primar pe post de consilier personal. Și fratele fostului primar a fost angajat în instituție pe postul de șofer. Iar relațiile nu se opresc aici, întrucât preotul paroh, a cărui soţie este contabilă în cadrul Primăriei, deține o societate în care este asociat tocmai cu fostul primar Gianin Loredan Buraga, cei doi fiind cumătri.