Primăria orașului Săveni a finalizat în urmă cu câteva zile un proiect important pentru comunitate, respectiv o centrală fotovoltaică. Investiţia, în valoare de 400.000 de euro fără TVA, a fost realizată în proporţie de 80% cu fonduri norvegiene. Centrala va livra energie sistemului național, compensând, astfel, consumul înregistrat de instituțiile publice.
„Oraşul Săveni a devenit foarte interesant în ultima perioadă, prin faptul că am obţinut o finanţare pe fonduri norvegiene pentru o centrală fotovoltaică, prin care noi vom produce 165 – 170 de KWh. Centrala vine ca o continuare a ceea ce noi ne-am propus şi anume să devenim independenţi energetic. Am început cu proiectul prin care am înlocuit becurile vechi din sistemul de iluminat public cu lămpi noi de tip led. Aici am înregistrat primele economii la factura de energie electrică. Eficientizarea sistemului de iluminat public a fost benefică pentru săvineni”, a declarat primarul Relu Tîrzioru.
Edilul a adăugat că această centrală fotovoltaică a fost corelată cu un alt proiect de succes, tot pe fonduri norvegiene, respectiv eficientizarea energetică a patru instituţii publice, respectiv Primăria, şcolile Bodeasa şi Petricani şi Clubul copiilor şi pensionarilor. „În urma acestor trei proiecte (reabilitarea sistemului de iluminat public, eficientizarea energetică a instituţiilor şi centrala fotovoltaică – n.r.) am fost daţi ca exemplu de bună practică, într-o revistă de specialitate, la nivelul Uniunii Europene, ca primul oraş din România care gândeşte un sistem integrat din acest punct de vedere. Vom continua această investiţie frumoasă, prin a mări capacitatea centralei fotovoltaice în aşa fel încât să devenim cu adevărat independenţi energetic”, a explicat Relu Tîrzioru.
Prin realizarea unei alte centrale fotovoltaice cu o capacitate similară celei finalizate, oraşul Săveni va ajunge la un grad de independenţă energetică de 80-90%. „Pur şi simplu vom acoperi facturile la energie cu energia pe care o producem. În prezent reuşim să reducem facturile la jumătate, cu staţia actuală, plus investiţiile în sistemul de iluminat public şi în clădirile eficientizate energetic”, a arătat edilul.
Investiţiile în domeniul energetic nu se opresc aici
La această dată se lucrează la un alt proiect important. „Lucrăm la un proiect foarte mare, cu investitori care vor să aducă o sumă impresionantă la nivelul Uniunii Europene, investiţii private vizând crearea unui câmp de centrale eoliene. Suntem într-o fază foarte avansată cu acest proiect. Avem finanţatorul, avem condiţiile, avem studiile de vânt, urmează doar să stabilim amplasamentele, după care să purcedem la obţinerea avizelor, la crearea Planurilor Urbanistice Zonale, în aşa fel încât investitorul să demareze acest proiect”, a spus Relu Tîrzioru. Noua investiţie se alătură altor proiecte de succes implementate în oraşul Săveni, comunitate care a înregistrat în ultimii ani o dezvoltare fără precedent. „Va fi unul dintre proiectele foarte mari şi cred eu că independenţa financiară spre care noi tindem va fi una cu adevărat reală în oraşul Săveni”, a concluzionat Relu Tîrzioru.