spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăCandidat la primărie acuzat de fraudă electorală

Candidat la primărie acuzat de fraudă electorală

♦ Un consilier local din Copălău va răspunde în instanţă pentru că ar fi încercat să fraudeze alegerile locale.

Un fost candidat la funcția de primar al comunei Copălău, în prezent consilier local, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani sub acuzația de tentativă de fraudă la vot.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Dosarul penal a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei Botoșani, iar magistrații urmează să verifice acum legalitatea administrării probatoriului și a întocmirii rechizitoriului, după care se va stabili data la care va începe procesul. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cel în cauză va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Incidentul de la care a pornit totul a avut loc chiar în dimineața scrutinului electoral, pe 27 septembrie 2020, în cadrul Secției de votare din satul Cerbu, când Mihai Străchinariu, candidatul Pro România la funcția de primar, s-a prezentat la urne dis de dimineață, fiind primul alegător. Din cauza unei avarii survenită în rețeaua electrică după o furtună, dar și a faptului că ziua se îngâna cu noaptea, în incinta secției de votare nu funcționa iluminatul și prin urmare nu se vedea prea bine. După ce a intrat în secție, Mihai Străchinariu ar fi luat buletinele de vot care erau pregătite pe masă, a luat ștampila și a intrat în cabina de vot. Însă, în momentul în care a ieșit din cabină și a vrut să introducă buletinele de vot în urnă, unul dintre membrii secției de votare a realizat că acesta avea mai multe buletine de vot pentru primar și a sesizat imediat conducerea secției de votare. Asupra lui s-ar fi descoperit opt buletine de vot pentru funcția de primar, care au fost ulterior anulate.

Plângere formulată după două zile

Pus în situația să explice cele întâmplate, Mihai Străchinariu a invocat că așa ar fi primit buletinele de vot. Incidentul a fost adus la cunoștința polițiștilor, dar, întrucât exista riscul să se blocheze întreg scrutinul, plângerea penală nu a fost formulată pe loc, ci după două zile.

Cazul a fost sesizat și la Biroul Electoral de Circumscripție, iar ulterior, când s-au verificat buletinele de vot, s-a descoperit că toate acestea fuseseră ștampilate în favoarea lui. Ulterior, ele au fost anulate și predate la Autoritatea Electorală Permanentă, însă rezultatul alegerilor nu a fost viciat, întrucât buletinele de vot găsite asupra candidatului nu fuseseră introduse în urnă.

Cele întâmplate atunci au intrat în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, în urma unei plângeri formulate de primarul comunei Copălău, Ciprian Ivanov. În luna iunie, anchetatorii au dispus în primă fază renunțarea la urmărirea penală, dar ordonanța a fost infirmată de Judecătoria Botoșani. Ba mai mult, magistrații au dispus restituirea dosarului la procuror pentru a se pune în mişcare acţiunea penală şi pentru a se completa urmărirea penală. Așa se face că la începutul acestei luni fostul candidat la funcția de primar a fost trimis în fața instanței de judecată.

„S-a reținut că la alegerile din 27 septembrie 2020 pentru administrația publică locală, în comuna Copălău, la secția de votare 183 din satul Cerbu, persoana în cauză a fost depistată de membrii Biroului electoral în timp ce încerca să introducă în urma electorală cu voturi pentru funcția de primar un număr total de opt buletine de vot, ștampilate în dreptul numelui său, el fiind candidat la această funcție”, a precizat pentru „Monitorul” procurorul Mircea Hanachiuc, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani. Anchetatorii nu au putut stabili însă cum au ajuns acele buletine de vot în posesia sa. În schimb, cercetările au arătat că fostul candidat ar fi intrat în cabina de vot, după care a revenit susținând că nu are tuș pe stampilă. În acele împrejurări, se bănuiește că, profitând de neatenția celor din secție, ar fi luat buletinele de vot din teancul aflat pe masă.

 „Din punctul meu de vedere, nu a fost nicio fraudă”

Contactat de reporterii „Monitorul”, Mihai Străchinariu a negat că ar fi fost vorba de o tentativă de fraudă și a considerat cele întâmplate drept o simplă încurcătură, întrucât la acel scrutin electoral fiecare alegător a primit câte patru buletine de vot – unul pentru primar, altul pentru Consiliul Local, al treilea pentru președintele Consiliului Județean, iar ultimul pentru Consiliul Județean. În plus, în noaptea precedentă nu se odihnise suficient din cauza unor discuții în familie. „Din punctul meu de vedere, nu a fost nicio fraudă, iar soluția dispusă inițial de procurori confirmă acest lucru. Am convingerea că și instanța de judecată va aprecia corect cele întâmplate”, a spus Mihai Străchinariu, care a adăugat că la mijloc a fost vorba de o bătălie politică, în care adversarii săi s-au folosit de toate armele, doar că acel episod a trecut, iar acum toți colaborează în cadrul Consiliului local, pentru bunăstarea localității.

„Cineva a vrut să demonstreze că vocea lui contează cel mai mult pe plan local. Acum acele lucruri au trecut”, a mai spus Mihai Străchinariu, care susține că soluția de trimitere în judecată ar fi fost pripită, în condițiile în care nu au fost audiată președinta Circumscripției Electorale nr. 18 Copălău, care a fost anunțată imediat despre cele întâmplate. „Au fost audiați doar doi martori mincinoși”, a completat fostul candidat la funcția de primar.

Tentative similare în judeţ

Tentative de fraudă la alegeri au mai existat în județ. La alegerile locale din vara lui 2016, două femei care făceau parte din conducerea Circumscripției Electorale nr. 34 George Enescu și respectiv a Secției de votare 248 din satul Dumeni au modificat numărul voturilor valabil exprimate, aşa încât unul dintre mandatele de consilieri locali să revină formaţiunii Partidul Mişcarea Populară (PMP), în detrimentul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE). Deşi a fost vorba de o diferenţă de numai trei voturi, falsul a ieşit la iveală în urma numărătorii paralele făcute de reprezentanţii partidelor politice.

Cazul a ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, iar cele două femei au fost trimise în judecată și ulterior condamnate la câte 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, sentință rămasă definitivă prin neapelare.

Potrivit Codului administrativ, trimiterea în judecată a unui consilier nu atrage suspendarea acestuia. Astfel, Mihai Străchinariu își va menține funcția și își va duce la îndeplinire mandatul până la finalul procesului. Numai în situația în care acesta ar fi condamnat s-ar putea pune în discuție revocarea sa din funcție. Asta pentru că, potrivit legii, calitatea de consilier local, respectiv cea de consilier județean, încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârșirea unei infracțiuni electorale pe durata procesului electoral în cadrul căruia a fost ales, indiferent de pedeapsa aplicată și de modalitatea de individualizare a executării acesteia.

La alegerile locale din comuna Copălău, din toamna anului trecut, au fost înscriși pe listele permanente 3.419 alegători, din care s-au prezentat la urne 1.882 de persoane, prezența la vot fiind de 55,04%. Potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central, au fost înregistrate 1.767 voturi valabil exprimate, iar 115 buletine de vot au fost anulate. La funcția de primar, Ciprian Ivanov (PNL) a reușit să adune 991 de voturi (56,08%), Sorin Florentin Niculăesa (PSD) 592 de voturi (33,50%), Mihai Străchinariu (Pro România) 150 de voturi (8,48%) și George Balan (USR PLUS) 34 de voturi (1,92%).

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...