sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTMilitarii botoșăneni sunt în sărbătoare. Astăzi este marcată Ziua Artileriei (VIDEO)

Militarii botoșăneni sunt în sărbătoare. Astăzi este marcată Ziua Artileriei (VIDEO)

Militarii botoșăneni din Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” sărbătoresc astăzi, 10 noiembrie a.c., Ziua Artileriei. Este marcată astfel data la care, în 1843, Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești (1842-1848), a legiferat, prin Porunca Domnească nr. 198, înființarea primei baterii de artilerie a Țării Românești, document ce consfințește simbolic constituirea artileriei ca armă de sine stătătoare în corpul Armatei Române.

De altfel, în perioada 1843-1850 au fost organizate primele baterii de artilerie în țara Românească și în Moldova și au fost înființate turnătorii proprii în Munții Apuseni, potrivit ”Calendarului Tradițiilor Militare” (2010). Pe durata conflictului ruso-turc, în luptele de la Brăila, Gura Ialomiței, Vadul Silistrei, Ostrov, au fost puse în valoare, între 1853-1854, bateriile de artilerie din țara Românească și din Moldova.

În schimb, în 1857, au fost achiziționate din Austria tunuri, obuziere, chesoane și cai cu harnașamentul necesar, pentru constituirea unei baterii de artilerie călăreață, singura existentă în Principatele Române până în anii Unirii. După 1859, s-au constituit încă trei baterii de artilerie: una pedestră, în Moldova, și două în Țara Românească, una călăreață și una pedestră. Cele două baterii din țara Românească au format primul divizion de artilerie al Armatei Române, la comanda căruia s-a aflat colonelul Scarlat Ciocârlan. La 21 decembrie 1860, potrivit unui decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cele patru baterii s-au constituit în primul Regiment de artilerie al Armatei Române moderne.

Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” a luat ființă, în data de 30 martie 1995, ca structură a Brigăzii 33 Mecanizate, purtând titulatura de Divizionul 335 Artilerie. De-a lungul timpului, divizionul a fost una dintre cele mai bune unități din cadrul Brigăzii 33 Mecanizate. În aplicații, exerciții tactice, controale ale eșaloanelor superioare, exerciții de alarmare – militarii divizionului au fost la înălțime. Din acest motiv, la 1 iunie 2002, Divizionul 335 Artilerie a devenit Divizionul 335 Artilerie (Nucleu) al Brigăzii 33 Mecanizate „Alexandru cel Bun”. Multe cadre ale unității s-au mutat în alte structuri, alții în comandamentele eșaloanelor superioare, nucleul însă a continuat să-şi desfășoare activitatea în garnizoana Botoșani. Începând cu data de 7 martie 2005 Divizionul 335 Artilerie (Nucleu) din cadrul Brigăzii 33 Mecanizate „Alexandru cel Bun” a intrat în subordinea Brigăzii 15 Mecanizate Teritoriale „Podu Înalt”. Un an mai târziu, divizionul se transformă în Batalionul 335 Artilerie Mixtă al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, iar din 2009 poartă denumirea actuală, cu însemn heraldic distinct și steag de identificare. Ce nu se știe este că din iulie 2013 Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” îl are ca ocrotitor spiritual pe Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Cronologic, comandanții Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” de la înființare au fost locotenent-colonel Dionisie Brădățan (30.03.1995 – 31.05.2002), maior Ioan Achiței (01.06.2002 – 31.05.2005), locotenent-colonel Doru Pogoreanu (01.06.2005 – 30.03.2008), iar din 1 aprilie 2008 şi până în luna august 2016, comanda Batalionului 335 artilerie a fost asigurată de colonel Ionel-Lucian SANDU. Ulterior, funcția de comandant a fost preluată de colonelul Cornel Titiliuc, care s-a pensionat anul acesta, pe 29 aprilie, dată la care comanda Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” a fost preluată de locotenent-colonelul Codruț-Ștefan Obreja.

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.8 °
18.6 °
51 %
3.8kmh
100 %
S
20 °
D
5 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...