Situație incredibilă în comuna Răchiți, unde patru gospodării au fost inundate, pentru a doua oară în ultimele două luni, din cauza unei avarii la o conductă de alimentare cu apă. Conducta de apă care duce spre Roșiori și Unțeni s-a spart în urmă cu o săptămână și, cu toate că au fost anunțați, reprezentanții Nova Apaserv nu au ajuns nici până astăzi dimineață pentru a remedia defecțiunea. În tot acest timp, apa a inundat curțile și curge în neștire. „Au fost cred că sute – mii de apeluri. În loc să vină și să repare, știți ce au făcut ? Mi-au blocat numărul de telefon, ca să nu mai pot apela numărul de telefon de la Dispecerat”, a relatat Mihai Budu.
Localnicii sunt revoltați pentru că totul se întâmplă la circa o lună de la o altă avarie care a survenit în același loc. Și atunci, oamenii au stat cu grădinile inundate mai bine de o săptămână, până când cei de la operatorul de apă au intervenit. „Data trecută, când au venit, a fost o echipă întreagă, dar toți stăteau și se uitau și nimeni nu făcea nimic. Am sunat din nou la Dispecerat și le-am spus să trimită alți angajați, care știu ce să facă. Mi-au spus însă că nu au cum să oprească apa pentru că rămân alte șapte localități fără apă”, a adăugat Mihai Budu.
Deși oamenii au sunat de nenumărate ori la Nova Apaserv, situația nu a fost remediată nici până astăzi. Șuvoiul care se scurge din conducta de apă a fost dirijat, prin șanțuri săpate de oameni, într-un canal de scurgere, însă localnicii spun că tot pământul din jurul caselor mustește de apă. „Sunt oameni care vor să aibă apă, dar nu o primesc pentru că aici curge în neștire. Și apa asta, cine o plătește? Tot noi, prin taxele și impozitele pe care le achităm. Eu nu înțeleg de unde este această indiferență. Că nu îți pasă de apă, fie, dar să nu îți pese de oameni, asta este strigător la cer. Ei sunt cei puși să administreze rețelele de apă, să asigure un serviciu de utilitate publică, dar nu-i interesează nimic. Și știți de ce? Pentru că, indiferent de ce se întâmplă, ei își primesc banii oricum. Dar acești bani nu vin dintr-un sac fără fund, nu le cad din cer, ci tot noi îi plătim. Ăștia sunt bugetarii, care trăiesc cu impresia că totul li se cuvine și ei nu trebuie să facă nimic. Am ajuns bătaia de joc a lor”, a spus revoltat Mihai Budu. Cu sufletul plin de amărăciune, după avaria de la sfârșitul lunii septembrie, când a fost nevoit să trăiască zile în șir numai prin noroaie, bărbatul a mers la Judecătorie și a acționat în instanță operatorul de apă pentru răspundere delictuală. Dosarul urmează să intre pe rol, iar botoșăneanul este decis să nu renunțe la proces pentru că cineva trebuie să răspundă pentru neglijența de atunci.
Tot anul acesta, o altă avarie de proporții survenită pe conducta de aducțiune apă Bucecea-Cătămărăști Deal, undeva pe teritoriul comunei Leorda, a dus la inundarea mai multor grădini din zonă. Oamenii spuneau atunci că situația dura și la ei de aproape două luni, interval în care s-au scurs pe apa sâmbetei mii de metri cubi de apă. În luna iulie a.c., o altă lucrare efectuată de Nova Apaserv în comuna Răchiți, care a branșat mai mulți abonați de pe o conductă veche pe alta mai nouă, i-a adus la disperare pe unii localnici. Gropile săpate au fost abandonate zile în șir, interval în care acestea s-au umplut cu apă, devenind pericol public. În luna august, operatorul de apă s-a ales cu o sancțiune din partea comisarilor de mediu, după ce mai mulți localnici din zona Cătămărăști Deal și Lebăda s-au trezit cu terenurile inundate. Din cauza acumulărilor de apă la suprafață, comisarii de mediu au sancționat societatea considerând că totul s-a întâmplat din cauza neîntreținerii rețelelor de alimentare cu apă sau neasigurării intervenției în timp util. Tot atunci, reprezentanții Gărzii de Mediu au stabilit măsuri cu termen în sarcina operatorului economic pentru remedierea neconformităților constatate. În luna iulie a.c., operatorul de apă a fost amendat și de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) din cauza „producerii unui disconfort locuitorilor din Flămânzi și apariția riscului pentru sănătatea publică a populației”. Sancțiunea a fost aplicată după ce Serviciul Control în Sănătatea Publică a efectuat o serie de verificări atât la Nova Apaserv , cât și la Flămânzi, unde sute de locuințe au rămas fără apă menajeră. În urma controlului, Nova Apaserv s-a ales cu o amendă de 3.000 de lei, recomandându-se să ia măsuri imediate pentru reducerea disconfortului și a riscului pentru sănătatea publică a locuitorilor din aria de distribuire a apei potabile.
Reprezentanții Nova Apaserv au dat vina de fiecare dată pe conductele vechi, dar și pe faptul că, în unele situații, proprietarii terenurilor pe unde trec conductele societății nu își dau acordul pentru efectuarea intervențiilor, întrucât li se distrug culturile agricole. În realitate, însă, proasta administrare a firmei a făcut ca în prezent societatea să nu dețină propriile utilaje pentru a merge la intervenții. În plus, numărul angajaților care lucrează în compartimentul de intervenții a scăzut de la un an la altul, în favoarea celor care stau prin birouri. Deși oamenii au de suferit, cei din administrația județului, care patronează activitatea operatorului de apă, respectiv PSD și ALDE, nu au făcut nimic pentru a diminua numărul de avarii și cantitatea de apă pierdută din rețea. Și, în timp ce oamenii stăteau cu gospodăriile inundate, oficialii CJ se băteau pe funcțiile de conducere din Nova Apaserv și pe posturile din Consiliul de Administrație de la operatorul de apă. În tot acest timp, societatea a ajuns să fie amendată de toate organismele de control și se confrunte cu cea mai gravă criză financiară de la înființarea unității. Și, în ciuda acestor probleme, toți cei din Consiliul de Administrație și din conducerea societății și-au încasat toate drepturile salariale și indemnizațiile de parcă operatorul de apă ar fi cea mai profitabilă unitate economică din județ.