Consiliul Județean Botoșani a refuzat două oferte de achiziționare a unor clădiri declarate monumente istorice. Este vorba de Casa Jean Goilav, de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 12 din municipiul Botoșani, și de o casă din Centrul vechi al municipiului.
În primul caz, este vorba de o casă construită după anii 1870, cu elemente de eclectism de şcoală franceză, care a adăpostit în trecut sediul firmei Conzinda, fiind deținută în prezent de firma Bold Impex SRL. Aici, construcția are o suprafață de 629 mp, iar terenul aferent măsoară 756 mp. În urma notificării, Ministerul Culturii, a declinat oferta în favoarea Consiliul Județean. „Având în vedere caracteristicile constructive ale construcției și vechimea acesteia, care presupun o investiție mare pentru aducerea la starea de utilizare în condiții optime, suprafața mică a terenului, neputându-se amenaja o parcare, prețul ridicat solicitat de proprietar, propun ca Județul Botoșani, prin Consiliul Județean Botoșani să nu își exercite dreptul de preemțiune asupra acestui monument istoric”, a spus Doina Federovici, președintele CJ Botoșani. Prin urmare, în ședința extraordinară din 27 octombrie, consilierii județeni au votat neexprimarea dreptului de preemțiune.
A urmat o nouă adresă din partea Ministerului Culturii care viza un alt imobil aflat pe lista monumentelor istorice, parte Ansambul urban I ”Str. 1 Decembrie 1918”. În acest caz, imobilul era cu adevărat mic, fiind compus din teren în cotă de 1/2 și construcție în suprafață utilă de 69,40 mp, amplasată la parterul clădirii. A urmat așadar o nouă dezbatere în Consiliul Județean, în ședința din 2 noiembrie, când consilierii județeni au votat din nou neexercitarea dreptului de preemțiune. Imobilul face parte dintr-un ansamblu de clădiri cu destinația de spații comerciale la parter și locuințe la etaj, construite la jumătatea secolului al XIX-lea, și face parte din categoria clădirilor cuplate „înșiruite”, ridicate pe structura unor beciuri boltite. Însă, având în vedere caracteristicile constructive, cât și vechimea clădirii, CJ a decis să nu dea curs nici acestei oferte.
Şefa CJ a vrut să cumpere un conac
În schimb, la începutul acestui an, președintele CJ, Doina Federovici, a propus ca CJ să-și exercite dreptul legal de preemțiune pentru achiziția conacului Alexandrescu de la Guranda, dar proiectul nu a întrunit numărul de voturi necesar.
„Era o bună oportunitate pentru a achiziționa un imobil de valoare la un preț rezonabil, mai puțin de 300 de mii de euro. Cu această sumă, pe lângă clădirea de patrimoniu se achiziționau și aproximativ 16 hectare de teren, inclusiv luciu de apă”, spunea atunci Doina Federovici.
Pentru proiectul privind exercitarea dreptului de preemțiune asupra Conacului Alexandrescu au votat cei 21 consilieri județeni din grupurile PSD, ALDE și PRO România, în timp ce 12 consilieri județeni liberali au votat împotrivă. Fiind o hotărâre de patrimoniu, pentru a fi adoptată, avea nevoie de 22 de voturi „pentru”.