Unii botoșăneni ajung să ignore orice recomandare, dar și orice normă de precauție. Zilele trecute, pompierii botoșăneni reaminteau populației să aibă mare grijă, să nu folosească focul deschis aproape de casă, anexe gospodărești sau depozite de furaje pentru a nu provoca un incendiu și să supravegheze focul până când a fost stins. Astăzi după-amiază (n.r. – luni, 1 noiembrie a.c.), gospodăria unui localnic din comuna Cristești a fost afectată de un incendiu declanșat, cel mai probabil, de un foc deschis lăsat nesupravegheat. Din cauza vântului, flăcările s-au extins la depozitul de furaje, silozul de porumb și patru stupi de albine.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și voluntarii din comuna Cristești au intervenit cu trei autospeciale cu apă și spumă, dar și un buldoexcavator, mai bine de o oră, pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor. Au fost salvate casa și celelalte anexe”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.
În acest context, reprezentanții ISU reamintesc faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă. „Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor”, a adăugat Dorina Lupu.
Astfel, la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale trebuie respectate mai multe norme:
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
– arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
🔹️- colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
🔸️- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
🔹️- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
🔸️- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
🔹️- supravegherea permanentă a arderii;
🔸️- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
🔹️ -se interzice acoperirea focarelor cu pământ.