O femeie în vârstă de 51 de ani, din municipiul Botoșani, a furat dintr-un magazin, dar a fost prinsă la ieșire. Surpriza a apărut însă la sosirea forțelor de ordine, când femeia a cerut să fie închisă. „În pușcărie este mai bine – ai totul la dispoziție. Acolo ai mai multe drepturi decât afară”, a spus Daniela S.
Scenele neobișnuite s-au petrecut sâmbătă (n.r. – 30 octombrie a.c.) în magazinul Ovisim de pe strada Primăverii. Femeia a intrat ca și cum ar fi dorit să-și facă cumpărături, a mers printre standuri, după care s-a dus la raftul cu dulciuri, de unde a luat cinci ciocolate „Milka” pe care le-a băgat pe sub haine. Gestul ei a fost surprins de camerele de supraveghere, iar la ieșirea din magazin a fost oprită, asupra ei fiind găsite cele cinci ciocolate. Angajații societății au sunat imediat la 112, iar femeia a fost preluată de un echipaj de jandarmi.
Surprinzător, botoșăneanca nu a invocat nicio scuză și nici nu a încercat să fugă. Ba mai mult, ea a recunoscut că a luat cele cinci ciocolate cu intenție, tocmai pentru a fi prinsă și acuzată de furt. „Am copii, dar bărbatu e numai cu băutura-n cap. M-am săturat. În pușcărie e mult mai bine. Nu ai nicio grijă și ai totul la dispoziție – căldură, mâncare și televizor”, a spus femeia.
Ridicată pentru cercetări, Daniela S. a fost condusă de la sediul Inspectoratului de jandarmi Județean Botoșani, unde i s-a întocmit un dosar penal. Zilele viitoare, dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, pentru finalizarea cercetărilor. Doar că, potrivit Codului Penal, există posibilitatea ca femeia să nu ajungă la pușcărie, așa cum a lăsat ea de înțeles că ar dori cu orice chip. Asta pentru că, în cazurile în care prejudiciul este mic, iar bunurile sustrase au fost recuperate, procurorii pot dispune renunțarea la urmărirea penală. Asta dacă nu cumva botoșăneanca are antecedente penale și mai multe furturi la activ. Cei care vor decide soarta femeii vor fi însă magistrații, care vor stabili la final dacă sunt motive solide așa încât botoșăneanca să ajungă în spatele gratiilor.
Cazul nu este singular. Anii trecuți, de exemplu, recidiviștii reprezentau aproape 60 la sută din numărul celor închiși pentru executarea pedepselor. Ba mai mai mult, cei din conducerea Penitenciarului Botoșani recunoșteau la un moment dat că au existat deținuți care totalizau mai mulți ani din condamnări, decât ani petrecuți în libertate. De altfel, sunt deținuți care recunosc că ei nu știu să se descurce în libertate și de aceea, imediat ce sunt eliberați, ei preferă să comită alte infracțiuni doar pentru a se întoarce în pușcărie, acolo unde se simt ca „acasă”. La fel, sunt și deținuți care au fost repudiați de familie și nu au unde locui. În apropierea sezonului rece, în loc să vagabondeze pe străzi, ei preferă să comită alte fapte penale pentru a reveni în penitenciar, unde beneficiază de cazare, hrană și îngrijire, fără ca ei să fie nevoiți să plătească ceva.