După ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat creşterea de preţ pentru gigacalorie aplicabilă la toate CET-urile din ţară, la nivelul municipiului Botoşani calculele indică un preţ de 615 de lei pe gigacalorie, faţă de 403 de lei, preţul actual. „Cei de la ANRE au actualizat tariful pentru producţie. A fost 161,89 de lei fără TVA pe MWh şi a crescut la 315,31 de lei, de aici vine majorarea de 94%, dar nu se va reflecta în factura botoşănenilor. Asta este componenta pe care a actualizat-o ANRE. O să ajungem la 615 de lei, preţ total nesubvenţionat pe gigacalorie. Mai departe, cât va plăti populaţia vor decide consilierii municipali, este prerogativa dumnealor să vadă dacă diferenţa aceasta de preţ o va suporta primăria prin subvenţie sau va fi dusă prin facturi către populaţie”, a declarat Bogdan Varasciuc, directorul Modern Calor.
Potrivit oficialului, la nivelul guvernului se ia în calcul alocarea către primării a unor sume suplimentare care să acopere o parte din această creştere a preţului gigacaloriei, din fondul de intervenţie la nivelul guvernului sau din fondul de rezervă. „Hotărârea ar trebui să apară. Până acum nu aveau acest element, pentru că nu apăruse decizia ANRE cu privire la calculul tarifului de producţie. Acum au toate elementele să-şi fundamenteze şi o hotărâre de guvern în acest sens”, a explicat Bogdan Varasciuc.
La această dată, în municipiul Botoşani preţul total pe gigacalorie este de 403 de lei, din care populaţia plăteşte doar 200 de lei, diferenţa fiind asigurată de la bugetul local. „Vom afla cât va plăti populaţia după şedinţa de Consiliu Local în care se va aproba noul preţ pe gigacalorie şi nivelul subvenţiei. Deocamdată aşteptăm de la Guvern să vedem sub ce formă va sprijini primăriile”, a concluzionat Bogdan Varasciuc.
Edilii aşteaptă sprijin de la Guvern
Majorarea preţului gigacaloriei aduce o presiune suplimentară pe bugetul local. Se estimează că subvenţia la termoficare ar trebui să se dubleze, de la 10 la 20 de milioane de lei anual. Suma reprezintă bugetul anual pentru investiţii la nivelul municipiului Botoşani. În deliberativul local urmează să se stabilească dacă se va păstra proporţia de până acum, în sensul în care populaţia să plătească 50% şi municipalitatea 50% din preţul gigacaloriei. Cel mai probabil, în lipsa unui sprijin financiar consistent de la bugetul de stat, edilii vor trebui să decidă majorarea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2022 sau să reducă alte cheltuieli de funcţionare.
„Avem nevoie de o susţinere a guvernului pentru a putea suporta creşterea de preţ. Dacă nu primim sprijin de la guvern, putem analiza şi varianta majorării impozitelor şi taxelor locale”, a declarat primarul Cosmin Andrei.