spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăLocal BTRezervația Naturală Turbăria Dersca, amenințată de un incendiu. Pompierii au intervenit cu...

Rezervația Naturală Turbăria Dersca, amenințată de un incendiu. Pompierii au intervenit cu mai multe echipaje (VIDEO)

Un incendiu de vegetație, care a izbucnit vineri după-amiază (n.r. – 29 octombrie a.c.) la limita dintre comunele Dersca și Lozna, a afectat circa 15 hectare de vegetație uscată și două hectare de porumb. Pentru stingerea incendiului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, dar și voluntarii din cele două comune. Primele informații indicau faptul că focul ar fi afectat inclusiv vegetația din Rezervația Naturală Turbăria de la Dersca.

„În mare, focul a fost stins. Pompierii intervin acum pentru a verifica zona și a lichida ultimele focare, astfel încât incendiul să nu reizbucnească. Cei de la fața locului spun însă că nu ar fi fost afectată și rezervația, incendiul manifestându-se doar la vegetația din apropiere”, a spus Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

În zonă au ajuns și reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, dar și cei ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care urmează să verifice în teren dacă incendiul a afectat și arealul protejat, respectiv Rezervația Turbăria de la Dersca și Sit Natura 2000 care include o rezervație floristică ce protejează o floare extrem de rară – Angelica Palustric – identificată chiar anul acesta în zonă.

„Echipa de permanență este deja în zonă. ISU estimează că incendiul a afectat circa 5 hectare de vegetație de pe teritoriul comunei Lozna și aproximativ 10 hectare de vegetație pe teritoriul comunei Dersca. Primele informații indică însă că nu ar fi afectată rezervația, dar situația urmează să fie verificată pentru a se stabili exact locația”, a declarat Cristina Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu Botoșani.

 

Rezervația Naturală Turbăria de la Dersca s-a mai aflat în mijlocul unui scandal, în luna mai a.c. Atunci, un control făcut în teren de cei de la Garda de Mediu a scos la iveală că primarul comunei Lozna, Viorel Lozneanu, ar fi construit ilegal un dig pe un iaz aflat tot pe suprafața rezervației. Atunci, comisarii de mediu l-au sancționat pe primar și au dispus dezafectarea digului și readucerea zonei la starea inițială.

Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 10 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000, Aria naturală reprezintă o zonă de mlaștini turboase, turbării și pajiști ce adăpostește habitate naturale (Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor până la cel montan și alpin; Lacuri eutrofe naturale cu vegetație tip Magnopotamion sau Hydrocharition și Turbării degradate capabile de regenerare naturală) și protejează o gamă diversă de plante specifice zonelor umede printre care: ligularia, merișor, arnică, brădișor, orhidee, bujori, darie, omag, gălbinare, plauri cu stuf, salcie târâtoare sau răchită cu specii de Salix repens și Salix pentand.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.3 ° C
14.6 °
13.3 °
92 %
0.3kmh
98 %
D
23 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °
J
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...